Három álhírt indított el Dobrev Klára a kormány intézkedéseivel kapcsolatban

 

Három álhírt indított el hétvégén Dobrev Klára a járványhelyzettel és a kormány intézkedéseivel kapcsolatban – mondta Dömötör Csaba a közösségi oldalán. Az államtitkár arról beszélt: a Demokratikus Koalíció EP-képviselője hazudott, amikor azt mondta, tíz tesztből nyolcat fizetnek az emberek. Az eddig elvégzett 630 ezer szűrés többsége ingyenes volt. Dömötör Csaba hozzátette, Gyurcsány Ferenc felesége abban sem mondott igazat, hogy az egész világ átállt a tömeges tesztelésre, és abban sem, hogy Magyarországon nem segít az állam, ha valaki bajba kerül a válság miatt – derült ki az M1 Híradójából.

„Azt megszokhattuk, hogy az álhírek együtt terjednek a vírussal, de azt nem akarjuk megszokni, hogy ezeket baloldali politikusok terjesztik” – kezdte Dömötör.

Három álhírt indított el Dobrev Klára a járványhelyzettel és a kormány intézkedéseivel kapcsolatban – erről beszél Dömötör Csaba a közösségi oldalán. Úgy fogalmaz,


ez szintlépés az őszödi politikában.

Gyurcsány Ferenc felesége egyetlen beszédében annyi kamuhírt elindított, hogy simán elmehetne álmentősnek” – mondta Dömötör Csaba államtitkár.

Sorra vette és példákkal cáfolta meg Gyurcsány Ferenc feleségének állításait Facebook-bejegyzésében. Az államtitkár ugyanis azt mondja: ezek mind hamisak.

  • Tíz tesztből nyolcat az emberek saját zsebből fizetnek ki.

Ez hazugság. Ezzel szemben a valóság az, hogy az eddig elvégzett több mint 630 ezer teszt túlnyomó többsége ingyenes az Egészségügyi Világszervezet protokollja alapján

– részletezi.

Dömötör Csaba hangsúlyozza: ha hatóságok, a kórházak vagy a háziorvosok kérik a tesztelést, akkor ingyenes. Csak azoknak kell fizetniük, akik önként szeretnék elvégeztetni.

  • Az egész világ átállt a tömeges ingyenes tesztelésre.

Ez sem igaz. Az állítással szemben nincs egységes, az egész világra kiterjedt gyakorlat, az Európai Unióban sincs. Hozzánk hasonlóan a legtöbb országban azokat tesztelik ingyen, akik tüneteket mutatnak

– tette hozzá.

Dömötör Csaba  felhívta a figyelmet arra is, hogy a legtöbb országban nincs hatósági ár, ami azt jelenti, hogy a mintavétel ára máshol 60-70 ezer forint is lehet.

  • Egyedül Magyarországon nem segít az állam, ha bajba kerülsz a válság miatt.

Munkahelyvédő bértámogatás, munkahelyteremtő bértámogatás, beruházási támogatás, ingyenes képzések, nullaszázalékos munkahelymegtartó hitel, adócsökkentések: tartósak és átmenetiek. Hitelmoratórium, amit a kormány meghosszabbított jövő év júliusáig. Csak a bértámogatás 280 ezer embernek jelentett segítséget. És hogyha a gazdasági akcióterv egészét nézem, akkor több mint egymilliónak. Lehet ezeken vitatkozni, de azt állítani, hogy a magyar állam nem segít a válságban, az ordas valótlanság

– magyarázta.

Dömötör Csaba hozzátette: ha a balliberális politikusok az összefogásban nem tudnak segíteni, legalább járvány idején ne terjesszenek álhíreket.

A címlapfotó illusztráció.