×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Online tartja tisztújító kongresszusát az MSZP

 

Lezárult a jelölés folyamata az MSZP-ben: Kunhalmi Ágnes választmányi elnök és Tóth Bertalan pártelnök a két társelnökjelölt.

Szekeres Imre, a jelölőbizottság vezetője elmondta, a koronavírus-járvány miatt online tartják meg szombaton a tavasszal elhalasztott, soron következő tisztújító kongresszust, a párt elnöksége erről szerdán döntött.

Ezt követően a jelölőbizottság határozott arról, hogy az alapszabályban lévő lehetőségek közül, melyik szavazási módot választja – tette hozzá Szekeres Imre. Hozzátette: a küldöttek a testületek tagjairól zárt listákon szavazhatnak, így egy-egy szavazással eldőlhet azok összetétele.

A jelölőbizottság elnöke elmondta, csütörtökön közölték a jelöltekkel, hogy zárt listás lesz a voksolás, amit ők el is fogadtak. Listát kellett benyújtani a tizenöt fős elnökség, az újonnan felálló ötfős felügyelőbizottság, valamint a szintén ötfős fegyelmi tanács tagjairól – mondta.

Szekeres Imre közölte, a hétfő határidőig két lista érkezett, az egyik Kunhalmi Ágnestől és Tóth Bertalantól, a másik Havas Szófia egészségpolitikustól. Az első megfelelt a szabályoknak, a második azonban nem, mert a jelöltek közül sokan nem vállalták a jelölést – ismertette. Hozzátette: nem nyújtott be listát Mesterházy Attila volt pártelnök, akinek jelölést korábban támogatta a bizottság.

Beszámolt arról is, hogy a választmányi elnöki posztra egy jelölt van: Hiller István, az Országgyűlés alelnöke. A szombati kongresszuson elfogadják azt a választási programot, amelyet az MSZP vezetésének az ellenzéki pártokkal történő tárgyaláson képviselni kell – ismertette Szekeres Imre. A kongresszust, amelyen 299 küldött, valamint több mint 200 meghívott vesz részt, a Zoom nevű programon tartják – jegyezte meg.

Szekeres Imre azzal indokolta, hogy nem halasztották el a tanácskozást, hogy szeptember 20-án lejár a párt vezetőinek mandátuma. Így képviselet nélkül maradhatott volna például a bíróságon az MSZP – mutatott rá.

Az MSZP eredetileg nyáron tartotta volna kétévente kötelező tisztújító kongresszusát, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a tisztújítást. Nyáron a jelöltek online döntöttek arról, hogy módosítják a párt alapszabályát és bevezetik az MSZP-ben is női és férfi társelnöki posztot.