×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Magyarországnak működnie kell

 

Nyugodt és higgadt védekezésre van szükség a koronavírus járvány második hullámában mondta Orbán Viktor a közmédiának adott exkluzív interjújában. A kormányfő hangsúlyozta, ha mindenki betartja a szabályokat, akkor az idősek életét meg tudják védeni és a családok életszínvonala sem csökken. Az emberek azt várják a kormánytól, hogy Magyarország működjön – hangzott el az M1-en. A kormányfő aláhúzta: amíg az időseket meg lehet védeni, addig az iskolákat is nyitva lehet tartani. Mint mondta, szankciókról is döntött a kormány: ha valaki egy boltban nem viseli a maszkot, ő és a bolt is kap büntetést, a boltos a második ilyen esetben figyelmeztetést kap, harmadszor már be fogják zárni az üzletet.


Cikkünk frissült.

A védekezés iránya úgy hangzik: Magyarországnak működnie kell! - fogalmazott a miniszterelnök. Kiemelte: a nemzeti konzultáció eredménye alapján azt várják a magyar emberek a kormánytól, a miniszterelnöktől, az egészségügyi rendszertől, a gazdaságirányításban résztvevőktől, hogy tartsák működőképes állapotban Magyarországot és ne engedjék, hogy a vírus megbénítsa az ország és a magyarok mindennapjait.

Azt mondta: a tavaszi helyzethez képest nyugodtabb, mert pontosan tudja, hogy mivel állunk szemben, hogy a védekezéshez megvannak az eszközök és azt is, hogy az emberek mit akarnak.

Nem egyedül állok a gáton, hanem van mellettem egymillió-nyolcszázezer ember - mondott köszönetet a kormányfő azoknak, akik visszaküldték a nemzeti konzultációs kérdőívet és kijelölték a védekezés irányát.

Így lehet működőképes Magyarország

Az iskolákkal kapcsolatban közölte,

amíg az időseket meg lehet védeni, addig az iskolákat is nyitva lehet tartani.

Orbán Viktor azt mondta: a második hullámban a védekezés sikerét a megmentett emberéletek számában mérjük, nem a megbetegedések számában. A miniszterelnök kijelentette: Magyarország működőképességének fenntartásához szükséges hogy azt a néhány biztonsági szabályt amilyen például a távolságtartás és a maszkviselés mindenki betartsa.

A gazdaságot sikerült megerősíteni. Annyi munkahely jött létre, mint amennyit a vírus elpusztított, sőt a munkahelyek száma növekedni fog az év hátralévő részében – folytatta a kormányfő. Orbán Viktor hozzátette: a budapesti turizmus ugyanakkor komoly károkat szenvedett, mivel csaknem teljes egészében a küldöldi vendégekre támaszkodott. A fővárosban ezért üzleti modellváltásra van szükség.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a családok életszínvonalát is meg kell őrizni. Hozzátette:

ez egy hosszú munka és ehhez szükség van egy családi ügyekkel foglalkozó új tárca nélküli miniszterre.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy mindeközben a családok életszínvonalára figyelni kell, ezért

a kormány létrehoz egy családügyekért felelős, családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszteri posztot, amelyet Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tölt be október 1-től.

 

Nem akarunk kijárási tilalmat

Elmondta: már vannak tapasztalatok, őszre nyugodt ütemben fel tudták készíteni a kórházakat, az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket gyártó vállalatokat arra, hogy lesz második hullám.

Hozzátette:

a nemzeti konzultáció alapján "pontosan tudjuk, hogy mit várnak az emberek és ez nyugalmat ad".

Az emberek elmondták a kérdőívekben: nem akarják, hogy leálljon az ország, azt akarják, hogy működjön. Orbán Viktor szerint a kormánynak az a dolga, hogy olyan védekezést rakjon össze, amely megvédi az emberi életet és közben működőképes állapotban tartja Magyarországot. Ez lehetséges, van ilyen haditerv, eszerint hozzuk a döntéseinket - hangsúlyozta, hozzátéve: most a rugalmasság, a cselekvőképesség, az azonnali reagálás képessége a legfontosabb.

Kiemelte: nem akarnak kijárási tilalmat, kijárási korlátozást, nem akarnak visszalépni a digitális oktatáshoz. A kormány azt akarja, hogy minden a maga rendjében működjön, munkahelyek, iskolák, sőt még a sport, a kultúra, a művészet is. Működjön a turizmus, a vendéglátás is.

Nem úgy, mintha mi sem történt volna, de a működőképességet fent lehet tartani - tette hozzá, kiemelve: ehhez az kell, hogy a biztonsági szabályokat mindenki tartsa be. Azt kérte, hogy ott, ahol kell, mindenki viselje a maszkot, tartsa a távolságot, rendszeresen figyeljen arra, hogy ha rosszul érzi magát, ne menjen emberek közé.

Mint mondta, szombaton szankciókról is döntött a kormány:

ha valaki egy boltban nem viseli a maszkot, ő és a bolt is kap büntetést, a boltos a második ilyen esetben figyelmeztetést kap, harmadszor már be fogják zárni az üzletet.

Több tízezer ágy áll készen

Arra kell készülni egész Európában, hogy a fertőzések száma nagyobb lesz, így Magyarországon is. A kormányfő közölte: tudomásul kell venni hogy egy magasabb fertőzöttségi mutatóval kell együttélni. Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány azért dolgozik, hogy megvédje az idősek életét, a családok életszínvonalát úgy, hogy közben megőrzi a gazdaság, az ország működőképességét.

Az egészségügyi rendszerről elmondta: van több mint tízezer ágy, amit ha kell szombat estétől a betegek rendelkezésére tudnak bocsátani, az ágyak mellé vannak orvosok, ápolók - vezényelni is tudják őket - vannak védekezési eszközök, lélegeztetőkészülékek. Minden magyar élet megvédésére képes a magyar egészségügy - hangsúlyozta.

A turizmus „beszakadt”

A kormányfő szerint egy helyen van komoly baj, ugyanis a budapesti turizmus majdnem száz százalékban a külföldiekre épült és most "beszakadt". Az az üzleti modell, ami mentén működnek a szállodák és az éttermek Budapesten - hogy a vendégéjszakák több mint kilencven százalékát a külföldiekhez lehetett kötni - nem lesz fenntartható, nemcsak idén, hanem a következő évben sem - szögezte le. Budapesten üzleti modellt kell váltani, külön segítséget kell adni a taxisoknak, vendéglátósoknak, szállodásoknak, általában az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak.

Hangsúlyozta: a kormány mindenkinek segít, például csökkentették a járulékokat, ez érinti a fővárosban élőket is, de kell egy speciális program. A miniszterelnök jó hírnek nevezte, hogy a fővárosnak van több mint százmilliárd forintnyi szabad pénzeszköze, amit fel tud használni erre a célra.

Szólt arról is, hogy a visegrádi országokkal napi kapcsolatban van a kormány, létrehoztak egy járványügyi egyeztető irodát a lengyel elnökség alatt, hogy a kapcsolat még erősebb legyen. Ezért rájuk nézve mindig érdemes külön szabályokat alkotni - emelte ki.

Egy nyitott társadalom, és amit mi akarunk

Az interjúban Orbán Viktor arról is beszélt: a kormány a válság kezelése mellett a hosszú távú ügyekkel is foglalkozik. Mint mondta, különbség van a V4 országok és Közép-Európa, valamint Nyugat-Európa közt.

Ők elkötelezték magukat egy nyitott társadalom mellett, amiben a határoknak nincs jelentősége, a migránsokat beengedik, sőt behívják és egy vegyes világot képzelnek el,

idegen kultúrákból érkezett emberekkel akarnak együtt élni. Mi ezt Közép-Európában nem akarjuk, "mi magyarok keresztény magyar civilizáció akarunk maradni" - jelentette ki az M1-nek adott exkluzív interjúban a miniszterelnök.