Megugrott a fertőzések száma Magyarországon

 

Az elmúlt 24 órában 365 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 6622 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte a Koronavírus.gov.hu-n. Elhunyt három idős beteg, az elhunytak száma így 619 főre emelkedett, 3903-an pedig már meggyógyultak. Eközben világszerte ismét negyedmilliót meghaladó esetszámot regisztráltak.

Az oldal közlése szerint az aktív fertőzöttek száma 2100 fő. Az aktív fertőzöttek 45 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. 98 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.


Európában a járvány második hulláma érzékelhető, nő a fertőzések száma, a vírus behurcolásának megfékezése érdekében  ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén – írták.

A tanév kapcsán kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége; tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni. Az a cél, hogy az iskolák működése zavartalan legyen és a hagyományos oktatás folyjon. Az iskolák járványügyi ajánlásokat kaptak, amelyeket saját hatáskörben kiegészíthetnek további intézkedésekkel.

„Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön” – áll a közleményben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Arra kérték a lakosságot, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. A szabályok betartásával  elkerülhető a fertőzés elterjedése és a további korlátozó intézkedések bevezetése.