Folytatja „gyerekes beszélgetését” a DK és a Momentum

 

Gyurcsány Ferenc nem kedvelése nem jelenti azt, hogy valaki a kormánypártokkal lenne – reagált Fekete Győr András a DK-s Vadai Ágnes Facebook-bejegyzésére. Gyurcsány Ferenc pártjának alelnöke vasárnap este azt írta: nem ajánlja, hogy valaki az ellenzéki oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson, az ugyanis szerinte a Fidesznek kedvez – hangzott el az M1 Híradójában.

A Gyurcsány Ferenc visszavonulásáról szóló Momentumos nyilatkozatra Vadai Ágnes leszögezte: Gyurcsány marad. Gyurcsány Ferenc pedig a Momentumnak azt üzente: fejezzék be a gyerekes beszélgetést.

Gyurcsány is belátta, hogy az ő vezetésével nem tudna megújulni Magyarország – Fekete-Győr András még hétfőn is ezt hangoztatta a Magyar Hangnak arról, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc megígérte: 2022 után nem vállal vezető tisztséget az ellenzéki együttműködésben.


Annak ellenére, hogy ezt alig egy nappal korábban a DK-s Vadai Ágnes cáfolta. A politikus közösségi oldalán azt írta: Gyurcsány marad, és nem javasolja, hogy bárki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson.

Sőt, Vadai Ágnes hétfő reggel még az ATV stúdiójából is üzent a Momentum elnökének. Szerinte a DK eddig visszafogott volt, de azt senki se gondolja, hogy engedik levadászni a politikusaikat.

A két párt közötti háború a Gödön kialakult helyzet után kapott nagy nyilvánosságot. Fekete-Győr András ugyanis azt várta el, hogy a DK zárja ki a helyi momentumos polgármestert támadó politikusait, vagy legalábbis Gyurcsány Ferenc vegye rá őket, hogy ne tegyenek keresztbe Balogh Csabának.

Fekete-Győr András szerint Gyurcsány Ferenc ezt nem tette meg, és nem zárta ki a gödi DK-sokat. A politikusok mindössze felfüggesztették a párttagságukat, sajtóhírek szerint azért, mert így nem kellett tartaniuk magukat az ellenzéki összefogás szabályaihoz, és többségi szavazással másodszor is fegyelmi eljárást indíthattak a momentumos polgármester ellen.

A nyilvános üzengetés ezután fokozódott a DK és a Momentum között, miközben az ellenzéki pártok közös nyilatkozattal próbálták mutatni, hogy már a 2022-es közös indulásról is megegyeztek pártelnöki szinten.

Hódmezővásárhely polgármestere, a miniszterelnöki ambíciókat is fontolgató Márki-Zay Péter a közösségi oldalán azt írta: ha a kérdés Orbán vagy Gyurcsány, akkor Orbán örökké hatalomban marad, és szerinte az ellenzéki összefogásra veszélyes lenne, ha a Gyurcsány-család vezetné az együttműködést.

Zárjuk le ezt a gyerekes beszélgetést! – reagált kedden Gyurcsány Ferenc a személye körül kialakult vitára. A volt miniszterelnök azt írta: ő egy olyan párt élén dolgozik, amely ma a legerősebb az ellenzéki oldalon és egy esetleges kormánynak is a Demokratikus Koalíció teremthet erős hátországot. Gyurcsány Ferenc ezután hozzátette „vezetni szeretném ezt a pártot és a frakciónkat.”