×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Továbbra sem enyhül a DK és a Momentum közötti konfliktus

 

Hiába egyeztettek a pártelnökök, továbbra sem enyhül a DK és a Momentum közötti konfliktus. Vasárnap a DK-s Vadai Ágnes kelt Gyurcsány Ferenc védelmére, miután a Momentum elnöke egy interjúban azt állította: a volt miniszterelnök megígérte, hogy a jövőben nem vállal közjogi tisztséget. Vadai Ágnes azt írta: nem javasolja, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson, és azt is leszögezte, hogy Gyurcsány marad – derült ki az M1 Híradójából.

„Pártelnöki találkozón születtek döntések az ellenzék 2022-es felkészüléséről” – csütörtök este ezzel a címmel tettek közzé összehangolt nyilatkozatot internetes oldalaikon a Mi Hazánk Mozgalom kivételével felsorakozó ellenzéki pártok.

A közleményben jelezték, hogy a következő országgyűlési választáson korábbi próbálkozásaikhoz hasonlóan mind a 106 egyéni körzetben közös jelöltet állítanak. Szerintük – mint írják – erre azért van szükség, mert pártelnöki szinten meghallották a választóik akaratát.

Az összefogás azonban egyelőre még a helyi önkormányzatokban is akadozik. Míg a pártelnökök a csütörtöki találkozón az együttműködésről egyeztettek, több ellenzéki vezetésű városban is komoly belső konfliktus alakult ki a pártok között.

A leghangosabb vita Gödön zajlik,

ahol a Momentum és a Demokratikus Koalíció esett egymásnak. A DK-s, jobbikos és LMP-s képviselők július elején kiváltak a momentumos Balogh Csaba vezette közös frakcióból, a polgármestert pedig többségi szavazással felfüggesztették és egymás után kétszer is fegyelmi eljárást is indítottak ellene.

Bár Gyurcsány Ferenc és a Momentum elnöke, Fekete-Győr András egy hete személyesen próbálta tisztázni az ügyet, a Momentum elnöke a találkozó után is azt hangoztatta, hogy a konfliktus feloldása nem sikerült, amiért szerinte elsősorban a DK a hibás.

Fekete-Győr András pár nappal később a Blikknek is nyilatkozott, szavai azonban csak olajat öntöttek a tűzre. A politikus ugyanis a lapnak azt állította, hogy

a közös listáról szóló egyeztetésen Gyurcsány Ferenc megígérte: egy esetleges győzelem esetén nem vállal kormánytagságot.

Nem árt tisztázni pár dolgot” – egy nappal később Vadai Ágnes így kezdte a Fekete-Győr András nyilatkozatára reagáló bejegyzését. A DK alelnöke alelnöke cáfolta Momentum elnökének mondatait, és burkoltan meg is fenyegette Fekete-Győr Andrást.

Nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson” – fogalmazott, majd hozzátette: „Megnyugtatok mindenkit: Gyurcsány marad.”

Az M1-nek nyilatkozó politológus szerint az ellenzéki pártok ugyanazt a mintát követik, mint korábban,

alkudoznak, de a legerősebb lapok továbbra is Gyurcsány Ferenc kezében vannak.

Fekete-Győr András 2017-ben még úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány Ferenc tűnjön el a közéletből. Most már arról beszélnek, hogy hogyan fognak együttműködni, és ki milyen feltételeket szab az együttműködésnek. Majd nézzük meg egy év múlva, ha egyáltalán lesznek feltételek Fekete-Győr András és a Momentum részéről, azok még enyhébbek lesznek” – mondta Lánczi Tamás politológus.

Hozzátette, bár elvek hiányában a pártok tökéletesen koalícióképesek lennének, az összefogást a személyes ambíciók és a hatalomvágy könnyen megtörheti.

A címlapfotó illusztráció.