MSZP: Tizenharmadik havi családi pótlék segítse az iskolakezdést!

 

Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy augusztusban fizessen tizenharmadik havi családi pótlékot a gyermekek iskolakezdésének segítéséért – mondta Bangóné Borbély Ildikó, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön, a Facebookon online közvetített sajtótájékoztatón.

A szocialista politikus kifejtette, a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt a családok a korábbiaknál is nehezebb helyzetben vannak az iskolakezdés előtt.


„Brutálisan” nőtt a munkanélküliség, „elszálltak az élelmiszerárak”, emellett az iskolaszerek is 10-20 százalékkal drágultak – sorolta Bangóné Borbély Ildikó, hozzátéve, a Fidesz mindezt „közömbös tétlenséggel” figyeli, és emiatt egyre több család kénytelen hitelt felvenni a gyerekek beiratkozásának finanszírozásához.

Azt mondta: az iskolakezdés alapfelszereléseinek beszerzése gyermekeként 35-40 ezer forintba kerül, miközben a kormány úgy megadóztatta az iskolakezdési cafeteria-juttatásokat, hogy a munkaadóknak már nem éri meg azt biztosítani. A kabinet ezzel átlagosan 20-30 ezer forintot vett ki a családok zsebéből – tette hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó közölte, követelik, hogy a kormány adja vissza az iskolakezdést támogató cafeteriát, a plusz egyhavi családi pótlék mellett pedig növelje ennek a támogatási formának az összegét.

Fidesz: Ha a baloldalon múlna, akkor se ingyenes tankönyv, se családi adókedvezmény, se családtámogatások nem lennének

Ha a baloldalon múlna, akkor se ingyenes tankönyv, se családi adókedvezmény, se családtámogatások nem lennének – reagált a Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: ha a baloldalt valóban egy percig is érdekelné a gyermekes családok megélhetése, akkor támogatták volna az eddigi család- és gazdaságvédelmi intézkedéseket, a családi adókedvezmény bevezetését és bővítését, a kisgyermekes családokat segítő támogatásokat, a devizahitelek eltörlését, az otthonteremtési támogatások és az ingyenes tankönyvprogram bevezetését.

„A baloldal azonban tizedik éve minden családtámogatást elutasít és támad, ha rajtuk múlna, akkor ma se ingyenes tankönyv, se családi adókedvezmény, se családvédelmi intézkedések nem lennének”  – olvasható a közleményben.

A baloldal sorozatos megszorításokkal sújtotta a gyermekeseket

Hozzátették: a baloldal kormányzása alatt sorozatos megszorításokkal sújtotta a gyermekeseket, elvette tőlük a családi adókedvezményt, devizahitelekbe, „eladósodásba taszította őket”. Duplájára emelték a munkanélküliséget, és hagyták, hogy „a piaci szereplők a családok kárára a tankönyvek árán is nyerészkedjenek.”

Hangsúlyozták: a Fidesz-KDNP kormányzása óta egyre bővülnek a családtámogatások. „A járvány okozta válság ellenére is növeljük a gyermekesek támogatását, megvédjük a magyar emberek munkahelyét és a szeptemberben induló tanévben már minden általános és középiskolai tanuló ingyen kapja a tankönyvet” – írta közleményében a nagyobbik kormánypárt.