Gyurcsány túlzás nélkül bohócot csinált a Momentumból

 

Másodszor is felfüggesztette tisztségéből Göd Momentumos polgármesterét a város képviselő-testülete. Balogh Csaba így újabb egy hónapig nem gyakorolhatja a jogköreit. A keddi testületi ülésen megjelent a helybéliek egy csoportja, akik bekiabálásokkal próbálták zavarni a munkát. Gödön hónapok óta feszült a helyzet, mert nem tud együtt dolgozni a polgármester a többi baloldali párttal. Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András többször is egyeztetett, de nem sikerült megoldani a helyzetet – hangzott el az M1 Híradójában.

„Milyen üzenete lehet a gödi döntésnek? A gödi minta példa lehet minden önkormányzat számára. Ha most érted sem állnak ki, értem sem fognak”  – saját pártjához intézett költői kérdéseket a DK-s tagságát frissen felfüggesztő Szilágyi László.

A képviselő két társával együtt elvileg azért intett búcsút a párt frakciójának, mert Gyurcsány Ferenc szerintük nem állt ki mellettük eléggé, amikor Fekete-Győr Andrással pártelnöki szinten tárgyalt a Gödön kialakult ellentétekről. Szilágyi László erre utalt kedden a képviselőtestület előtt is, de a nyílt ülésen résztvevő gödiek alig hagyták szóhoz jutni.


A gödiek véleménynyilvánítása odáig fajult, hogy

az ülést vezető LMP-s Fülöp Zoltánnak ideiglenesen meg kellett szakítania a napirendet.

A résztvevők percekig egymásra licitálva kiabáltak. Volt, aki köpönyegforgatónak nevezte a vitázó pártokat.

A gödi háború azután robbant ki, hogy a DK-s, jobbikos és LMP-s képviselők július elején kiváltak az addig a momentumos Balogh Csaba által vezetett közös baloldali frakcióból.

Egyebek mellett azért, mert egy hangfelvétel alapján a DK azt állította, hogy a momentumos polgármester fideszesre akarta cserélni a város LMP-s és DK-s alpolgármestereit. Nem sokkal ezután többségi szavazással felfüggesztették Balogh Csabát és fegyelmi eljárást is indítottak ellene.

Gyurcsány Ferenc és a Momentum elnöke, Fekete Győr András vasárnap találkozott a Balatonon,

elvileg azért, hogy rendezzék a gödi ügyeket, és megmutassák: rendben van az együttműködés a baloldalon. Az akció után azonban ennek épp az ellenkezője történt: a három DK-s képviselő felfüggesztette párttagságát, mondván, hogy nem a budapesti pártközpontoknak akarnak megfelelni.

Csakhogy a frakcióból kilépő képviselőket nem zárták ki a pártból, sőt, Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán nem is reagált a hírre. A három politikus ezután a keddi ülésen a pártelnökök békekötése ellenére megszavazta, hogy Balogh Csaba momentumos polgármester ellen újabb fegyelmi eljárást indítsanak, a momentumos városvezető így további 30 napig nem gyakorolhatja a polgármesteri jogköröket. Az egyébként DK-s előterjesztést a képviselőtestület többsége is támogatta.

Bejött Gyurcsány trükkje

– így írt az ügyről az Origo. A portál szerint a DK elnöke a felfüggesztés után lebegő pozícióban hagyta gödi politikusait, akik ezután azt csinálhattak, amit akartak, a párttagság felfüggesztésével nem kellett betartaniuk a baloldali szövetség belső szabályait.

Az Origo hozzáteszi: a végeredmény, hogy Gyurcsány Ferenc túlzás nélkül bohócot csinált a Momentumból. A trükk pedig azt mutatja, hogy a DK elnöke könnyedén alázza meg Fekete-Győr András pártját.