A saját inkompetenciáját próbálja a kormányra hárítani Karácsony

 

Higgadtságot kért a Miniszterelnökséget vezető miniszter a főpolgármestertől, miután Karácsony Gergely azt mondta: úgy érzi, hogy a kormány üldözi őt a Lánchíd ügyében. Gulyás Gergely a kormányinfón úgy fogalmazott: a főpolgármester a saját inkompetenciáját próbálja a kormányra hárítani a jogsértő formában beadott közbeszerzéssel kapcsolatban.


Az elmúlt hónapok kormányt bíráló nyilatkozatai után, ezúttal a Közbeszerzési Hatóságot hibáztatja a félresikerült Lánchíd-tender miatt Karácsony Gergely. A főpolgármester kedden este az ATV-ben úgy fogalmazott: egyeseknek fontosabb, melyik cég kapja majd a kivitelezésre szóló megbízást, mint az, hogy mielőbb megtörténhessen a rekonstrukció.


A Közbeszerzési Hatóság közleményében úgy reagált: a Lánchíd-tender közbeszerzési felhívása azért jogellenes, mert a főváros, mint ajánlatkérő, nem tartotta be a referencia-időszakra vonatkozó előírást. Hangsúlyozták: a jogszabályok betartása nem választás kérdése.

Karácsony Gergely szerdai Facebook-posztjában azt írta: joggal kelthet felháborodást a budapestiek körében, hogy a kormány korlátozni akarja a beruházással kapcsolatos versenyt, és ezzel felveri az árat, amit aztán a budapestieknek kell kifizetniük.

A főváros továbbra is felelőtlenül jár el a Lánchíd felújítása ügyében

– így reagált Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután a kormányinfón arról kérdezte az M1, hogy Karácsony Gergely politikai támadásnak minősítette, hogy a Fővárosi Önkormányzat elbukta a közbeszerzés kiírását.

Gulyás Gergely hozzátette: a közbeszerzések kiírására egyértelmű jogszabályok vonatkoznak,

a Közbeszerzési Hatóság pedig azért dobta vissza a dokumentumot, mert a pályázatot kiíró BKK szabálytalanul jelölte meg a referencia-időszakot.

„A főpolgármester úr is a korábban őt jellemző higgadtságát szerezze vissza, olvassa el a jogszabályokat, vagy hogyha őneki erre már nem jut ideje, akkor olyan munkatársakkal dolgozzon együtt, akik képesek a jogszabályokat elolvasni, és ha már nem sikerült több mint hét hónapig kiírni egy közbeszerzést, akkor legalább ezt követően úgy írják ki, hogy az nyilvánvalóan ne legyen jogsértő. Ez a tiszteletteljes kérésünk, túl a bocsánatkérésen, amivel a kormánypártokat illető vádak miatt a főpolgármester úr tartozik” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárcavezető úgy fogalmazott: Karácsony Gegely saját és csapata inkompetenciáját próbálja a kormányra hárítani a Lánchíd felújításának ügyében.