×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sajátosan kezeli a Momentum a demokráciát

 

Több éles hangvételű, többek szerint sértő kritikát fogalmazott meg az ellenzéki Momentum az elmúlt időszakban. Elég, ha csak az idősek választásból történő kizárását vagy a világjárvánnyal küzdő kórházak professzorainak, orvosainak, a több százezer diákot tanító oktatási intézmények vezetőinek a sértegetését említjük.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a világjárvánnyal küzdő kórházak professzorait, orvosait, a több százezer diákot tanító oktatási intézmények vezetőit nevezte „csicskának” és gyáva embernek. Fekete-Győr és pártja részéről nem ez volt az első alkalom, hogy a számukra nem szimpatikus emberekre becsmérlő megjegyzéseket tettek.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A nyugdíjasok szavazójogát megkérdőjelező pártalapító Kádár Barnabás szélsőséges megnyilvánulásaira irányult a figyelem nemrégiben, amikor az idősek választásból történő kizárásáról beszélt, majd azt tanácsolta: ne menjenek el szavazni, bízzák inkább a fiatalokra a döntést. „Úgyis mi szenvedjük meg annak következményeit” – fogalmazott.

Palóc André, a Századvég vezető elemzője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, nehéz megítélni, mi a céljuk a momentumos politikusoknak a sértő kritikák megfogalmazásával. Az azonban világosan látszik, hogy több választói, társadalmi csoportot lenézően kezeltek, kritizáltak, ha nem az általuk elvárt norma szerint cselekedett.


Hozzátette, úgy tűnik

a demokratikus keretek között való működés problémát okoz a Momentum számára,

nemcsak a választásokon, hanem a véleménynyilvánítás szabadságában is. A Momentum évek óta azt hirdeti, félti a demokráciát Magyarországon. A megnyilvánulásaikból azonban az derül ki, hogy valójában nem gondolkodnak demokratikusan, egészen sajátos módon értelmezik a demokrácia fogalmát.

A liberális oldalon az elitista hozzáállás már régóta jelen van. Korábban az SZDSZ-nél is hasonlókat láthattunk. Tehát a liberális pártok, a momentumos politikusok úgy gondolják, saját ötleteik jobbak a kormány döntéseinél

– fogalmazott Palóc André.