×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kormány döntött – továbbra is elmaradnak az 500 főnél nagyobb zenei események

 

A kormány nem kíván változtatni a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló, jelenleg hatályos intézkedéseken, mert bármilyen módosítás kockázatos lenne – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón.

 

Cikkünk frissült.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Nem tarthatók meg az 500 fő feletti zenei rendezvények

A kormány semmilyen kockázatot nem vállal, a cél a második hullám megelőzése – hangsúlyozta.

A zenés-táncos rendezvényekről elmondta, hogy

a hatályos szabályokat augusztus 15-e után is fenn kívánják tartani.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a kormány 5,3 milliárd forintos támogatást nyújt a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zenészszakmának. A keretből egy úgynevezett garázskoncert-sorozat indul, a felvételeket pedig mindenkinek elérhetővé teszik. Az 5,3 milliárd forintból 800 milliót kifejezetten a cigány zenészek megsegítésére szánnak.

A kiválasztásba neves zenei producereket vonnak be, a programot pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja le – tette hozzá.

A járvány első hullámának kezelése példás volt

Gulyás Gergely a járványhelyzetről kiemelte: Magyarország azon államok közé tartozik, amelyek a vírus első hullámát a legsikeresebben kezelték, sokkal jobban, hatékonyabban, mint például Spanyolország, Belgium, Olaszország, Hollandia vagy Svédország.

De ez csak részsiker – folytatta –, mert bár Magyarországon a helyzet stagnál, a fertőzésszám kifejezetten alacsony, sok helyen már megindult egy erős második hullám. Romlott a helyzet például Szerbiában, Romániában, Koszovóban, Albániában és Montenegróban, továbbá Svédországban, az Egyesült Királyságban, és Olaszországban is tapasztalható volt egy szerény mértékű növekedés – sorolta, jelezve, hogy a helyzet romlása világtendencia.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a környező országok közül Horvátországban és Szlovéniában csökkent az aktív esetek száma. A Miniszterelnökség vezetője azt közölte, hogy Magyarországon a jelenlegi keretek között tartható a fertőzésszámok stagnálása. Hangsúlyozta, a védekezés akkor eredményes, ha mindenki tartja a védőtávolságot, és a maszkviselésre vonatkozó előírásoknak is eleget tesz.

A miniszter arra a kérdésre, hogy mikorra várható a járvány második hulláma, azt válaszolta,

Európa számtalan országában olyan felívelés tapasztalható a számokban, amit második hullámnak kell tekinteni.

Hozzátette: Magyarországon azért kell mindent megtenni, hogy a második hullám minimális legyen. Egy másik kérdésre válaszolva kifejtette: amennyiben az aktív fertőzések száma az 1000–1500-at meghaladná, akkor ez egyértelműen a második hullámot jelentené, jelenleg viszont 500 és 600 között stagnál az aktív esetek száma.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megerősítette: szeptember 17-e után, illetve a járványügyi készültség elmúltával is megmarad az egyszerűsített receptkiváltásra vonatkozó szabályozás.

A külföldről, sárga, illetve vörös besorolású országokból visszatérők augusztus 1-je után teszteléséről elmondta,

állami vagy magánszolgáltatóhoz is lehet menni tesztelésre, és a tesztelés elvégzése érdekében el lehet hagyni a karantént.

A szaktárca egységes tájékoztatás ad majd az augusztus 1-jét követő eljárásrendről – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a rendőrség szankcionált-e már a maszkviselési szabályok megszegése miatt, a miniszter azt válaszolta: a rendőrség törvény alapján intézkedhet, bírságot szabhat ki, akár több tízezrest is, és tudomása szerint néhány esetben büntettek is. Megjegyezte: van lehetőség szankcióra, de mindenkit önkéntes jogkövetésre kérnek.

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy a kormány levélben fordul az Európai Bizottsághoz, hogy a postánál megvalósulhasson a béremelés.

A magyar gazdaság lehetőségei most sokkal korlátozottabbak

A miniszter kifejtette: a magyar gazdaság lehetőségei most sokkal korlátozottabbak, mint a koronavírus előtti hónapokban, és a Magyar Posta veszteséges cég. Ugyanakkor a postások méltatlanul keveset keresnek ahhoz képest, amilyen jó színvonalú szolgáltatást biztosít a vállalat.

Mivel veszteséges vállalatról van szó,

béremelés csak akkor lehetséges, ha az Európai Bizottság ehhez hozzájárul. Ezért még csütörtökön levelet intéznek a testülethez a béremelés érdekében.

Ennek mértékéről egyeztetnek a szakszervezetekkel, és biztos benne – mondta Gulyás Gergely –, hogy meg tudnak egyezni, a kérdés az, hogy Brüsszel is jóváhagyja-e.

A miniszter kitért arra is, hogy a kormány arról döntött: semmilyen beruházást nem támogat a Hajógyári-szigeten. Rámutatott: nem kívánnak továbbra sem olyan beruházást megvalósítani, amit az önkormányzat nem támogat. Az árvízvédelmi tervezés zajlik, a tervek el fognak készülni – hangsúlyozta.

A Kovács Katalin kajak-kenu sportközpontnak új helyszínt keresnek,

ahol közmegelégedésre működhet, egyik lehetőségként említette a Velencei-tavat. Az érintettekkel még egyeztetnek – jelezte a tárcavezető.

Arról is határozat született, hogy a főváros IX. kerületében épülő kézilabdacsarnokot a Ferencvárosi Torna Club tulajdonába adják.

Már majdnem 1,2 millióan kitöltötték a kérdőíveket

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról számolt be, hogy a csütörtök reggeli adatok szerint már 1 192 000-en töltötték ki online vagy postai úton a nemzeti konzultációs íveket. A konzultáción való részvételre augusztus 15-ig még mindenkinek lehetősége van – jelezte a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra azt mondta: a kormány eddig is minden fontos döntése előtt kikérte a magyar emberek véleményét. Nincs ez másként a koronavírus-járvány elleni védekezés, illetve a gazdasági hatások mérlegelése esetében sem. Azt szeretnék, ha egyetértési pontok lennének az emberek között, ezzel is támogatva a kormány munkáját – közölte.

Gulyás Gergely a csütörtöki sajtótájékoztatón

több kérdést kapott az Index hírportállal kapcsolatban.

Azt a felvetést, hogy ebben az ügyben a baloldal „kabátlopási ügybe kívánja a kormányt keverni”, miközben egyre több a bizonyíték arra, hogy a baloldalon belüli hatalmi harcról van szó, Gulyás Gergely úgy kommentálta: addig van Magyarországon sajtószabadság, amíg ezekbe a kérdésekbe a kormány semmilyen formában nem szól bele. Hangsúlyozta: a kormány annak örül, ha mindenki szabadon és kötöttségek nélkül tudja végezni a munkáját.

Arra a kérdésre, hogy fideszes EP-képviselők miért írtak levelet az Index ügyéről az Európai Néppártnak, Gulyás Gergely azt mondta: általános gyakorlat, hogyha olyan ügy van, amelyben nem kormánypárti EP-képviselők kezdenek el „hazugságokat írogatni”, akkor „jó ha mi is adunk tájékoztatást”. Ez nem az első és vélhetően nem is utolsó ilyen ügy – jegyezte meg.

A személyes véleményét firtató kérdésre azt mondta: figyeli a fejleményeket.

A sajtószabadság szempontjából –

bármilyen valótlan állításokat is írnak a baloldali képviselők az Európai Parlamentben – még az érintett szereplők sem vitatják, hogy a cikkek tartalmára senki semmilyen befolyást nem gyakorolt, a sajtószabadság minden garanciális eleme érvényesült

– jelentette ki.

A gazdaság újraindításával a foglalkoztatotti adatok is javulnak

A miniszter a gazdaság újraindítására vonatkozó felvetésre kifejtette: a vállalkozások igénybe vehetik egyebek mellett a munkahelyvédelmi, illetve munkahelyteremtő bértámogatást, a Széchenyi-kártya programot, a fejlesztési bank termékeit, a high-tech- és zöldpályázati konstrukciót, a versenyképesség-növelő támogatást, a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési programot és a hitelmoratóriumot. Hozzátette: tárgyalnak a bankszövetséggel arról, hogy jövőre tudnak-e további kedvezményeket vagy részbeni moratóriumot biztosítani cégeknek.

Azt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a munkanélküliség rekordszinten van, Gulyás Gergely úgy kommentálta: a KSH foglalkoztatotti létszámra vonatkozó adatai szerint 4 457 000 ember dolgozik Magyarországon, ami az egy évvel ezelőtti számhoz képest 38 000-rel kevesebb és mintegy 100 000-rel több mint a válság mélypontján. Hozzátette: azt remélik, hogy még ebben az évben elérhetik a tavalyi év azonos időszakának a foglalkoztatotti adatait.

Még mindig nehéz felelősségteljes prognózist adni

A GDP alakulására vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely közölte: ma még mindig nehéz felelősségteljes prognózist adni, de úgy látják, hogy a mínusz háromszázalékos előrejelzés nagy tévedést valószínűleg nem jelent. Hozzátette: nagy a bizonytalanság, az összképhez az augusztusi adatokat és a járvány esetleges második hullámának gazdasági következményeit is figyelembe kell venni.

Az FTC üzemeltetési tapasztalatai pozitívak – válaszolta Gulyás Gergely az épülő kézilabdacsarnok – kormány által kezdeményezett – klubtulajdonba adását firtató kérdésre. A Fradiváros és a Fradi-stadion között épül ez a csarnok, és a Ferencváros szerintük jól fogja tudni működtetni és fenntartani ezt az intézményt – indokolt. Jelezte azt is: kötnek egy megállapodást a Ferencvárossal arról, hogy a csarnokban meghatározott számban elsőbbsége van az állam, illetve a nemzeti válogatottak rendezvényeinek.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Kérdésre a miniszter arról is beszélt: a kormány egyelőre nem tárgyalta Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjének a könnyűzenei ágazattal kapcsolatos hosszú távú programját, most az azonnali segítségnyújtásról döntött a kabinet.

A cigányság helyzete érzékelhetően javult a jelenlegi kormányzat alatt

A szegregációval kapcsolatos uniós kötelezettségszegési eljárást firtató kérdésre azt felelte: arról jelenleg párbeszéd zajlik az Európai Bizottsággal. A magyar kormány tájékoztatja a testületet arról, hogy a cigányság helyzete érzékelhetően javult a jelenlegi kormányzat alatt. Összehasonlíthatatlanul jobbak a foglalkoztatási, a képzési, az iskolába járási adatok vagy részvételük a felsőoktatásban, mint korábban – mondta, és sorskérdésnek nevezte, hogy ezen a téren a kormány politikája eredményes legyen.

Több, közéletet érintő kérdést is megválaszolt a miniszter

Elmondta azt is: őszre várható új, hatékonyabb szabályozás a kommunistákról elnevezett utcák névcseréjével kapcsolatban. Az iskolaőrséget érintő kérdésre azt felelte: a rendőrség megfelelő gondossággal végzi az előkészületeket.

Gulyás Gergely az MSZP Balatonnal kapcsolatos népszavazási kezdeményezését kérdésre válaszolva úgy értékelte: a vitában a kormány nem érintett fél, hiszen

a balatoni szabadstrandok kérdése önkormányzati és nem kormányzati kérdés.

Ugyanakkor – folytatta – a kormány tavaly több mint 30 balatoni szabadstrand felújítására adott forrást, és most is folyamatban van 26 szabadstrand megújítása kormányzati pénzből.

Arra a kérdésre, hogy hol tart az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a főváros közötti tárgyalás az M3-as metró felújítása ügyében, a miniszter azt mondta: a közbeszerzési eljárás lebonyolításáért a BKV felel, és ismereteik szerint

a BKV egyelőre nem tudott megállapodni az alagút felújítására szerződött céggel.

Reményét fejezte ki, hogy ez minél előbb megtörténik, és megerősítette, hogy a kormányzati támogatás a korábbiak szerint biztosított.

Kérdést kapott a miniszter arról is, hogy mit gondol a kormány az amerikai tiltakozások európai megjelenéséről. Gulyás Gergely válaszában a mozgalmat rasszistának nevezte és úgy vélte: az amerikai tüntetések hatása attól függ, hogy az európai társadalmak milyen állapotban vannak. Hozzátette: a magyar jó állapotban van, ezért itt a hatása minimális vagy nem létező, csak néhány szélsőséges kis gyűlöletcsoportocskára van hatással.