×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A legidősebb korosztály jelenti a DK keménymagját

 

A Demokratikus Koalíció szavazótáborának legnagyobb részét alapításától az idősebb baloldali szavazók adták, ez alapján úgy tűnik, az idő nem neki dolgozik. Ráadásul sokan osztoznak az ellenzéki dobostortán, és nem látszik, melyik rétegből tudna újabb szavazókat megszólítani a párt – olvasható a Mandinerben.

A Mandiner konzervatív hetilap a Nézőpont Intézet kérésére végzett kutatást, amelyben a 2014-es, 2018-as és a 2020-s év második negyedévében végzett adatfelvételek alapján vizsgálta a Demokratikus Koalíció (DK) támogatói bázisának összetételét.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője elmondta,

a DK tábora már megalakulásakor egyértelműen behatárolható volt egyes szociodemográfiai dimenziók által, a leghangsúlyosabban életkor szerint.

 

Az eredmények szerint,

a DK megalakulása óta egyértelműen a legidősebb korosztályban erős,

és az évek során ez még hangsúlyosabb lett. Míg 2014-ben még csak a párt felét tették ki a 60 éven felüliek, 2018-ban és idén már tízből hat DK-s elmúlt hatvan éves.

2014-ben a 18–29 és a 30–39 évesek közé is a tábor legalább 10 százaléka tartozott, napjainkra alig találni fiatal DK-st. A párt átlagéletkorának növekedésével párhuzamosan az iskolai végzettség szintje is csökkent, 2014-ben még a DK-sok negyede volt felsőfokú végzettségű, idén már csak minden hetediknek van diplomája – derült ki a kutatásból.

Érdekes módon a településtípust tekintve nagyon stabil Gyurcsány Ferenc pártjának összetétele,

a fővárosban, a megyei jogú városban élők, az egyéb városban és a falvakban lakók közül is nagyságrendileg ugyanannyian szimpatizálnak a DK-val. Ez azt jelenti, hogy nem mondható Budapest-központúnak a párt, viszont látszik, hogy a kistelepüléseken is kevésbé van jelen.