DK: Orbán vereséget mért saját országára

 

Orbán Viktor miniszterelnök saját országára mért vereséget a most véget ért EU-csúcson azzal a politikájával, amelynek eredményeként lassan nemkívánatos személlyé válik Brüsszelben – mondta Dobrev Klára, a párt európai parlamenti képviselője kedden a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus történelmi sikerként, az európai egyesült államok felé tett hatalmas lépésként értékelte az ötnapos csúcstalálkozón született kompromisszumot, amely miatt azonban – szerinte – a magyaroknak nincs túl sok oka az örömre.

Orbán ismét hatalmas vereséget szenvedett” – mondta, majd hangsúlyozta,


Magyarország a teljes európai költségvetés arányában még soha nem kapott ilyen kevés pénzt az uniótól.

A miniszterelnök gyenge érdekérvényesítő képessége miatt Magyarország egyetlen fitying plusz támogatáshoz sem jutott, miközben számos ország, köztük Lengyelország, Bulgária, Ciprus és Málta is sokkal több forrást kap majd – mondta.

Dobrev Klára szerint a kormányfő abból a szempontból is kudarcot vallott, hogy a magyar parlament által szabott feltételeket sem tudta teljesíteni. Példaként említette, hogy

a tanács a jövőben tizenöt tagország szavazatával megvonhatja az uniós támogatásokat, ha valahol nem teljesülnek a jogállamisági követelmények.

A DK politikusa úgy fogalmazott, „nekünk, európai demokratáknak lesz a feladatunk, hogy Orbánt leváltásuk, és Magyarországot újra visszavezessük az európai demokrácia és az európai erős érdekérvényesítés helyzetébe”.