×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarországnak két fontos feltétele is van

 

Magyarországnak két fontos feltétele is van, hogy megszavazza a következő uniós költségvetést és a 750 milliárd eurós gazdasági csomagot – erről beszélt a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth Rádióban. Deutsch Tamás kifejtette: egyrészt igazságosnak kell lennie a pénzosztásnak, másrészt a jogállamiság kifejezése mögé bújtatott politikai zsarolást nem tudják elfogadni. A parlamentben kedden kivételes eljárásban tárgyalnak a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről – hangzott el az M1 Híradójában.

Kedden kivételes eljárásban tárgyal az Országgyűlés a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről – erről döntöttek hétfőn a képviselők. A törvényhozás kedden feltételeket szabva járulhat hozzá ahhoz, hogy az Európai Unió hitelt vegyen fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére.

A kormánypártok azért nyújtották be indítványukat, mert a hét második felében megrendezendő uniós csúcson születhet döntés annak a 750 milliárd eurós hitelnek a felvételéről, amelyért a tagállamok vállalják a garanciát.

Brüsszel az uniós pénzek kifizetését a jogállamiság kritériumainak betartásához kötné

– ezt az Európai Tanács elnöke erősítette meg pénteken. Charles Michel arról beszélt, a hibák felderítésénél a meglévő jogállamisági értékelő rendszerekre támaszkodnának, és a bizottság mellett szerepet kapna az Európai Számvevőszék is.

Kulcsfontosságú lépést teszünk a jogállamiság és az európai projekt összekapcsolása felé. Szoros kapcsolatot javasolok a támogatások és a jogállamiság tiszteletben tartása között ”– mondta Charles Michel.

„Két feltételnek teljesülnie kell, hogy Magyarország támogatni tudja a következő uniós költségvetést és a 750 milliárd eurós hitelfelvételt” – mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth Rádióban.

Deutsch Tamás úgy fogalmazott,

egyrészt igazságosnak kell lennie a pénzosztásnak, másrészt a jogállamiság kifejezése mögé bújtatott politikai zsarolást nem tudjuk elfogadni.

Hozzátette, egy olyan rendszert akarnak elfogadtatni, amely szerint, ha valamely tagállam álláspontja nem tetszik a brüsszeli bürokráciának, akkor immár pénzügyileg is zsarolni tudják az adott országot.

Ez képtelenség. Ez lehetetlenség. Természetesen mi is nagyon fontosnak tartjuk az unió alapjait jelentő értékek betartását, de olyat nem tudunk elfogadni, hogy hazug módon jogállamisági mechanizmusnak keresztelt rendszerben tulajdonképpen az történik, hogy Brüsszel egy birodalmi központtá válna, és a birodalmi központ bürokratái, ha nekik nem tetszik egy tagállam álláspontja, akkor a pénzügyi zsarolás, az adott országnak járó uniós fejlesztési források folyósításának a felfüggesztését, vagy visszavonását is elhatározhatják. Tehát éppen ezért ezeket a feltételeket nem tudjuk elfogadni” – mondta Deutsch.

Újabb bizonyíték: politikailag motiváltak a jogállamisági eljárások

– ezzel a címmel írt bejegyzést Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter. Varga Judit részletesen ismertette az Európai Bizottság által idén is kiadott Igazságügyi Eredménytábla adatait, amely az uniós tagállamok igazságszolgáltatási rendszereinek hatékonyságát, minőségét és függetlenségét hasonlítja össze.

A tárcavezető azt írta, az idei Eredménytábla a korábbi évekhez hasonlóan megerősítette, hogy a magyar igazságszolgáltatás a hatékonyság és minőség objektív mutatói tekintetében Európa élvonalában van.

Úgy fogalmazott, „a jogállamisági mechanizmus és az uniós intézmények jogállamisággal kapcsolatos kijelentései politikailag motiváltak. Nem várható objektív és kiegyensúlyozott értékelés ezektől az eljárásoktól, ezért bármilyen összekapcsolásuk az EU költségvetésével kizárólag a politikai zsarolás célját szolgálná. Ezt Magyarország nem támogathatja!”

A címlapfotó illusztráció.