Origo: Aggályos ívgyűjtés Mezőtúron

 

A baloldal Mezőtúron is megpróbálja elszedni az emberektől a nemzeti konzultációs íveket – erről írt az Origo egy birtokukba került videó alapján. A portál beszámolója szerint több tucat ív van az asztalukon, amelyek eredete kérdéses, miután a felvételen nem látszik, hogy bárki is odaadná nekik. Több hasonló eset is történt a héten, ezeket az akciókat Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos aggályosnak nevezte – hangzott el az M1 Híradójában.

A baloldal Mezőtúron is megpróbálja elszedni az emberektől a konzultációs íveket – írja az Origo.hu egy hozzájuk került videófelvételre hivatkozva. A cikkben az áll, hogy a mezőtúri Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület nevű baloldali koalíció csatlakozott a Hadházy Ákos és Szél Bernadett országgyűlési képviselők által meghirdetett, komoly adatvédelmi aggályokat felvető akcióhoz, amely a nemzeti konzultációs ívek ellopására, és azok Hadházyékhoz való továbbítására irányul.

A cikk szerzője azt írja: a mezőtúri egyesület az adatvédelmi szabályokat áthágva, ahogy a felvételen mondják, gyűjti a nemzeti konzultációs íveket. A videón ugyanakkor látszik, olvasható a cikkben, hogy senki sem ad nekik oda íveket, viszont az asztalukon van belőlük, nagyjából hatvan-nyolcvan darab.


A szolnoki lopások után nem nehéz arra következtetni, hogy ezeket akár lophatták is – áll az Origo.hu-n megjelent írásban.

A szerző hangsúlyozza,

Hadházy Ákosék, az MSZP vagy a Momentum akciója után a baloldal ismét meg akarja akadályozni, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket.

Hozzáteszi, van egy másik, nagyon konkrét célja is a baloldalnak az ívekkel: megpróbálják az emberek adatait is megszerezni.

Június végén Szolnokon bukott le egy nő, akit felvett egy társasház kamerája, ahogy kilop egy konzultációs ívet tartalmazó borítékot egy postaládából. A felvételt az Origo.hu hozta nyilvánosságra. A hírportál kiderítette, hogy a felvételen szereplő nő egy baloldali aktivista.

A hét elején a Hír TV számolt be arról, hogy neveket vágtak le a nemzeti konzultációs ívekről Veresegyházon, DK-s önkéntesek. A csatorna összeállítása szerint a múlt szombaton, Veresegyházon, a piaci napon gyűjtötték az íveket a Gyurcsány-párt aktivistái.

A Hír TV egyik nézője lefényképezte, amint egy DK-s aktivista tíz-tizenöt konzultációs kérdőívet a kukába dob,

csakhogy a nevek ki voltak vágva az ívről.

Hétfőn pedig a Pestisrácok.hu számolt be arról, hogy utcai kukákban landolt jó néhány kitöltött nemzeti konzultációs kérdőív Debrecenben. A cikkben az áll, hogy egy motoros férfi adta át a lezárt borítékokat a helyi Momentumosoknak. Az aktivisták kibontották azokat, átolvasták az ívek tartalmát, majd pedig a férfi, akitől megkapták, egy szemetesbe dobta az íveket. Az oldal fotókat is közölt minderről.

A cikkben az is áll, hogy

néhány járókelő, aki szemtanúja volt az esetnek, kérdőre vonta a Momentumosokat,

akik még akkor is tagadták a tettüket, amikor megmutatták nekik a fényképeket.

Hadházy Ákos és Szél Bernadett egy hónapja arra szólítottak fel, hogy a kitöltetlen nemzeti konzultációs íveket nekik küldjék el az emberek.

A baloldal megpróbálja ellehetetleníteni, hogy a magyar emberek az életüket érintő fontos ügyekben elmondhassák a véleményüket – nyilatkozta hétfőn a debreceni eset kapcsán Hollik István.

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, erős a gyanú, hogy a balliberálisok engedély nélküli adatbázis építésre akarják felhasználni a megszerzett adatokat.

A hasonló akciókat Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos is erősen aggályosnak tartotta.

Tavaly Hadházy Ákos indított kezdeményezést

az Európai Ügyészséggel kapcsolatban. Pénteken a politikus közleményben tudatta, hogy egymillió forintos bírságot kapott, mert a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság elnöke jogsértőnek minősítette az aláírásgyűjtés során kapott kapcsolattartási adatok kezelését.

Péterfalvi Attila utasította a képviselőt, hogy törölje ezeket az adatokat. Hadházy Ákos nem ért egyet a döntéssel, az ellen jogorvoslattal él a bíróságon.

A címlapfotó illusztráció.