×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Diktátornak nevezte Trumpot a volt külügyminiszter

 

Autoriter és diktatórikus vezetőnek nevezte Donald Trump amerikai elnököt Balázs Péter volt külügyminiszter. Az Egyesült Államok elnöke beleillik az „öntörvényű, autoriter, diktatórikus hajlamú vezetők” sorába – mondta Balázs Péter, a Bajnai-kormány volt külügyminisztere az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A korábbi tárcavezető, aki a Soros Györgyhöz köthető a Közép-európai Egyetem (CEU) Nemzetközi Tanulmányok és Európai Tanulmányok tanszékének egyetemi tanára is, arra reagált, hogy

Orbán Viktor miniszterelnök az európai vezetők közül elsőként biztosította támogatásáról a novemberben esedékes választásra készülő Donald Trumpot.

„Kormányom erősíteni kívánja az Önökkel kialakított szoros kétoldalú kapcsolatrendszert, és továbbra is az Egyesült Államok elkötelezett szövetségesei maradunk. Személy szerint azt várom, hogy a jövőben is folytathatom Önnel a közös munkát” – írta a kormányfő az Egyesült Államok szövetségi ünnepe, a függetlenség napja alkalmából Donald Trumpnak írt köszöntőjében.

Orbán Viktor felidézte a Fehér Házban tavaly május 13-án tartott csúcstalálkozó emlékeit, valamint a legutóbbi, idén május 6-án lefolytatott telefonbeszélgetésüket, amikor lehetőségük volt véleményt cserélni rendkívül fontos kérdésekről. Ennek kapcsán biztosította Donald Trumpot, hogy „továbbra is megóvjuk határainkat és kiállunk az illegális migráció ellen”.

A világméretű járvány kihívásokkal teli időszakában rendkívül fontos, hogy megemlékezzünk történelmünk kiemelkedő eseményeire, amelyek megerősítik nemzeti egységünket – írta a miniszterelnök, hozzátéve:

az amerikaiak és a magyarok egyaránt különös ragaszkodást és odaadást mutatnak a közösen osztott értékek, így a szabadság, a szuverenitás és a függetlenség iránt.

A keresztény örökség megőrzésének szándéka, a családok folyamatos erősítése és az Izraelnek nyújtott közös támogatásunk továbbra is meghatározza politikánk irányvonalát – szögezte le a magyar miniszterelnök.

„Nem felejtjük el, hogy az Egyesült Államok az elmúlt évszázadok során számos szabadságszerető magyarnak adott otthont. Az Egyesült Államokban élő magyar származású emberek szoros köteléket képviselnek nemzeteink között” – írta Orbán Viktor.

Kiemelte: a függetlenség és a szuverenitás „olyan értékek, amelyeket kormányom és a magyar nép ápol és szeretne megőrizni még a nehéz időkben is. Elkötelezett NATO-tagként egyetértünk abban, hogy tisztességes részt kell vállalnunk az euro-atlanti közösség védelméből.”