×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Most Közép-Európa segíti az unió déli országait

 

Magyarország megerősödve kerülhet ki a koronavírus-járvány okozta válságból – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. Elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt kevesen gondolták volna, hogy eljön az a pillanat, amikor az unió keleti fele segíti majd ki a kommunizmust elkerülő déli államokat.

Cikkünk frissült.

Ha Magyarország nem engedi, hogy a koronavírus-járvány ismét „felszaladjon”, ha „észnél van a határvédelemnél”, ha támogatja a beruházásokat és a munkahelyteremtést, és ha nem engedi, hogy „baleknak” nézzék Nyugaton, akkor megerősödve kerülhet ki a válságból – mondta a kormányfő.

Azt is kiemelte: ha jól készülnek fel, jól dolgoznak az egészségügyi szakemberek – akiknek köszönetet mondott a Semmelweis-nap alkalmából –, akkor nem lesz második hullám.

A járvány esetleges második hullámát firtató felvetésre Orbán Viktor azt válaszolta:

Magyarország a járvány első hullámával szemben győzelmet aratott, de „ez egy szakaszgyőzelem, nem a háborút nyertük meg, hanem csak egy csatát”.

Mivel a környező világ hatással van Magyarországra is, jól és okosan kell dönteni például a nyaralásról, meg kell gondolni a külföldi vakációt. „Lehet, hogy most inkább a Balatont érdemes választani” – hangsúlyozta.

A kormány feladata pedig – jelezte –, hogy figyeljen, „ne nyaralgasson”, „még jó néhány hétig itt kell lennünk, a hivatalban”.

Megerősítette továbbá: a kormány ellenáll annak a brüsszeli nyomásnak, hogy engedjen be újabb és újabb országokból ellenőrzés nélkül embereket. Ezért egyelőre – Szerbián kívül – nem EU-s országokból nem engednek be Magyarországra ellenőrzés nélkül senkit, az átutazás pedig mindenkinek csak korridorokon keresztül lehetséges.

Arra is törekedni kell, hogy a migráció felerősödése ne veszélyeztesse a magyar egészségügyi helyzetet – tette hozzá a miniszterelnök, megjegyezve: a hagyományos migránsútvonalak mentén fekvő államokban nő a fertőzések száma, vagyis most a határvédelem egyben egészségügyi védelem is, ezért megerősítették a határvédelmet. Közölte azt is: az embercsempészek aktivitása váratlanul megnőtt.

„Szükség van a rendőreinkre, katonáinkra. (...) Amit Nyugat-Európában meg Amerikában látunk, hogy a társadalom, illetve a politika elárulja a saját rendőreit, ez megengedhetetlen Közép-Európában” –jelentette ki.

A tranzitzónákra is kitért, jelezve, az uniós bíróság ezt fogva tartásnak minősítette, a magyar kormány válasza pedig az volt, hogy ezeket bezárta, és még keményebbé tette a határvédelmet.

„Ha azt akarjuk, hogy Magyarország továbbra is békés, biztonságos és nyugodt hely legyen, akkor a migrációval szemben a legkeményebben kell fellépnünk” – mondta Orbán Viktor.

Hozzáfűzte: a most zajló nemzeti konzultációban a migráció és a járványügy összefüggéséről is kérdeznek, mert ezek összeérnek néhány ponton.

Helyreállítási alap: Fair elbánást kér Magyarország

A járvány miatt tervezett, „visszatérés-segítő” EU-s alapot úgy kommentálta: „ez valójában egy általunk nyújtott segítség a délieknek.” A pénzügyileg sokkal rendezettebb Közép-Európának azt kell megfontolnia, akar-e segíteni kommunizmust el nem szenvedett, az EU-hoz korábban csatlakozott, nála gazdagabb országoknak – fogalmazott, közölve: készen állunk segíteni a bajba jutott délieknek, de cserébe fair elbánást kért, mert „balekok nem akarunk lenni”.

Közép-Európa kihúzhatja magát, a járvány elleni védekezés sikeresebb volt, mint Nyugaton, a gazdaságai versenyképesek.

Arra is rámutatott, hogy ma az a Németország a leggazdagabb az EU-ban, amelyet a második világháború végén visszabombáztak a „középkorba”, Közép-Európa pedig, amelyet „odadobtak a Szovjetuniónak”, fejlődik. Történelmi korszakváltás történik: Németországtól és Közép-Európától remélik, hogy kihúzza a kontinenst a bajból – hangoztatta.

„Együtt kell sikeresnek lennünk, Európának össze kell tartania (...), de ehhez az kell, hogy Brüsszelben ne akarjanak ránk kényszeríteni olyan életmódot, amit a magyar nem akar élni, meg a csehek sem, meg a lengyelek sem.” – fogalmazott.

Hagyják, hogy éljük a saját életünket, és akkor együtt leszünk sikeresek: nem a birodalomépítés ideje jött el, hanem a nemzetállamok okos összefogásának az ideje – jelentette ki.

A jövő évi költségvetés bizalomra ad okot

A 2021-es magyar költségvetésről – amelyről pénteken szavazott a parlament – a kormányfő azt mondta: stabil számokat, jól feltöltött járványügyi és gazdaságvédelmi alapot tartalmaz a büdzsé.

Úgy fogalmazott,

most egy második csatát kell megnyerni, a munkahelyvédelmet, amelynek egyik eszköze a költségvetés.

Kiemelte továbbá a 13. havi nyugdíj visszaépítését, és hogy a csecsemőgondozási díj összegét az édesanya fizetésének 100 százalékára emelik.

A rádióműsorban a baloldali ellenzékről is szó volt, amelyről Orbán Viktor azt mondta: már nem tudja, mit csinálnak a baloldalon, hiszen nem álltak oda az ország mellé a bajban, azért dolgoztak, hogy gyengüljön a válságkezelő képesség, majd az elmúlt 30 év erkölcsi mélypontjának tekinthető kamuvideóval rémisztgették az országot.

Azt pedig végképp nem érti – folytatta –, miért „lopkodják ki” a postaládákból a nemzeti konzultációs kérdőíveket. A magyarok felnőttek: ha nem tetszik nekik, majd nem küldik vissza – mondta.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarországon nem ideológiai alapon szerveződő kabinet van, hanem egy nemzeti kormány, ezért úgy is lehetne baloldalinak lenni, hogy közben támogatják a gondolkodásukkal egybeeső lépéseket.

Magyarország együttműködésre törekszik Németországgal

Július elsejétől Németország vette át az uniós soros elnökségét. A témában Orbán Viktor azt mondta: ha Magyarország fair elbánást kap a most zajló gazdasági vitákban, akkor együtt tud működni a német elnökséggel, de egy dologban nem, ez pedig a menekültügyi kérdés.

Hozzátette, hogy a németek úgy döntöttek, hogy a demográfiai problémáikat bevándorlás útján javítják,  addig a magyarok nem bíznak abban, hogy a muszlim világból érkező népesség-utánpótlás békés, keresztény, magyar életet eredményezne – közölte.

„Nem hiszünk a párhuzamos társadalmak békés egymás mellett élésében. Mivel nálunk nincsenek migránsok, nem is szeretnénk, hogy legyenek” – szögezte le a kormányfő.

 


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.