×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Semjén: Mindszenty József életpéldája erkölcsi iránytű

 

Mindszenty József hercegprímás, szent életű és vértanúsorsú bíboros életpéldája erkölcsi iránytű volt életében és napjainkban is az – hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum új épületszárnyának alapkőletételi ünnepségén.

Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont (Mindszentyneum) alapkőletételén (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Cikkünk frissült.

A Mindszenty (Pehm) József egykori apátplébánosnak emléket állító, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözését megidéző múzeum alapkőletételén a politikus kijelentette: a hercegprímás a keresztény realizmus alapján mondott ellent a nemzetiszocializmusnak és az osztályszocializmusnak.

Személye annak szimbóluma, hogy a nácizmus és a bolsevizmus lényege szerint egyforma: ember- és istenellenes

– fűzte hozzá a miniszterelnök-helyettes.

A hercegprímás gondolatát, „Állok Istenért, egyházért, hazáért” idézve kifejtette: Mindszenty József életpéldája azt mutatja, hogy „egyszerre vagyunk tagjai az egyháznak és polgárai a hazának”. Kötelességünk, hogy nemzetünk, hazánk sorsáról is gondoskodjunk, foglalkozzunk nemzetünk sorskérdéseivel – fogalmazott Semjén Zsolt.

Rámutatott arra is, hogy Mindszenty József a hitélet erősítése mellett az emberek életéhez kapcsolódó feltételeket is igyekezett megteremteni.
Példáját követi Zalaegerszeg városa: a 21. században zajló építkezések, fejlesztések megnövekedett életlehetőséget adnak az itt élő embereknek – mondta Semjén Zsolt.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere elmondta: Mindszenty József 1917-ben érkezett a zalai megyeszékhelyre hitoktatónak, 1919-ben átvette a plébánia vezetését, 1944-ig volt a város apátplébánosa.ű

Lelkiségben, a szegények segítésében meghatározó szerepe volt Zalaegerszeg történetében: új emelettel bővült a plébánia, megépült az olai templom, felépült a zárda épülete és megkezdte működését a Zalaegerszegre hívott Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend iskolája.

A városban kultúrotthon létesült, a páterdombi városrészben a szegényebb élethelyzetűeknek kialakították az ONCSA-házak telepét – ismertette Balaicz Zoltán.

Hozzáfűzte: Mindszenty Józsefet 2012-ben Zalaegerszeg posztumusz díszpolgárává választotta. Emlékét őrzi a róla elnevezett tér, a nagytemplom melletti szobor, a nevét viselő iskola, az olai templom melletti kert, az emlékére épült kertvárosi templom.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megáldja a zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont (Mindszentyneum) alapkövét. Mellette: Székely János szombathelyi megyés püspök, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Stróber László apátplébános, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott, Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Virág Zsolt, a nemzeti kastélyprogram és a nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Böjte Sándor zalaegerszegi önkormányzati képviselő és Kovács Gábor, Zalaegerszeg főjegyzője (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A Göcseji Múzeum új épületszárnyában nyíló állandó kiállítások emléket állítanak Zalaegerszeg 20. századi történetének, Mindszenty (Pehm) József zalaegerszegi életének, valamint a kommunista diktatúra egyházüldözésének.

Az állami beruházás keretében, 8,3 milliárd forint értékben megvalósuló építkezés várhatóan 2021 októberében fejeződik be.

Az épületszárny alapkövét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg. Az ünnepségen köszöntőt mondott Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő.