×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A DK kiáll a színművészeti egyetem és a kultúra szabadsága mellett

 

A DK kiáll a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a kultúra szabadsága mellett – hangoztatta csütörtöki online sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet, a párt alelnöke, Budapest humán területekért felelős főpolgármester-helyettese.

Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes (Fot6ó: MTI/Balogh Zoltán)

Az a kormány, amely Széchenyi István ellentéteként szétverte a Magyar Tudományos Akadémiát és hagyta tönkremenni a Lánchidat, most fel akarja számolni a magyar kultúra és művészet talán legfontosabb oktatási műhelyét – jelentette ki.

Hozzátette: az intézmény vezetői is úgy látják, hogy fenntartásuk alapítványba szervezése után sem a művészet szabadsága, sem a szakmai szempontok érvényesülése nem garantált.

Gy. Németh Erzsébet elképesztőnek nevezte, hogy „a kormány annyira gyáva, hogy már a független filmművészeti egyetemtől is fél, és be akarja azt darálni”.

Arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy vonja vissza az egyetem függetlenségét „veszélyeztető” törvényjavaslatot. Ha a kormányfő „kommunista típusú propagandaművészetet akar, akkor vetessen magának a gázszerelőjével egy színházat, de maradjon távol a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől” – mondta.