×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Irreális összeget követel Karácsony Gergely a Lánchíd felújítására

 

Nem tudta megmondani Karácsony Gergely az M1 Híradó riporterének, hogy milyen számítás alapján kérnek a kormánytól tízmilliárd forintot a Lánchíd felújítására. Hónapok óta nem írta ki a főváros a tendert, így nem áll rendelkezésükre semmilyen hivatalos ajánlat. Ennek ellenére nem elégednek meg a kormány által felajánlott 6+1 milliárddal. Tarlós István tegnap az M1 stúdiójában mutatott rá, hogy tavaly ősszel 180 milliárd forintos plusszal adta át a város vezetését a baloldalnak, tehát a pénz biztos nem hiányzik a felújításhoz – hangzott el az M1 Híradójában.


Buszok, kerékpárosok és nagyjából húszezer autós – ennyien haladnak át egy átlagos napon a Lánchídon. A Budapest egyik jelképévé vált híd mára olyan állapotba került, hogy nem lehet tovább halasztani a felújítását.

A fővárosi önkormányzat az elmúlt hónapokban mégsem írt ki pályázatot. Tarlós István volt főpolgármester kedden az M1-en úgy fogalmazott: a korábbi városvezetés hiába teremtett meg minden feltételt a rekonstrukcióhoz, Karácsony Gergely hivatalba lépése óta nem történt semmi.

A kormánytól vár tízmilliárd forintot a főváros

Karácsony Gergely szerdán is csak egy bizonytalan határidőről szóló ígéretet tett arra a kérdésünkre, hogy miért halogatják a közbeszerzési eljárás megindítását, és meddig csúszhatnak még a munkálatok. Arról viszont többször beszélt a baloldali városvezetés hogy az egyébként a főváros tulajdonában álló híd felújításához a kormánytól várnak tízmilliárd forintot.

Csakhogy az már nem derült ki, hogy pontosan mire kérik ezt az összeget.

Eddig ugyanis egyikük sem tudta megmondani, hogy a fővárosnak összesen mennyibe kerülne a felújítás. Ezt Karácsony Gergelytől is hiába kérdezte az M1.

„Mihez képest kérik a 10 milliárdot?” – tették fel a kérdést a főpolgármesternek.

„Nézze, mi a magunk részéről ezt a vitát lezártuk. Én személy szerint már nagyon régóta lezártam. Ez egy nagyon egyértelmű értékválasztás, hogy a magyar kormány számára a Lánchíd felújítása egy ekkora részt ér meg” – reagált a kérdésre a főpolgármester.

Még Kerpel-Fronius szerint is lenne pénz a felújításra

Közben azt még Karácsony Gergely momentumos helyettese, Kerpel-Fronius Gábor is elismerte, hogy az önkormányzatnak lenne pénze a rekonstrukcióra. Olyannyira, hogy az államkincstár igazolása szerint Budapest birtokában 180 milliárd forintnyi bármikor mozgóshítható állampapír van.

Az M1 kérdésére Karácsony Gergely arra hivatkozott, hogy a főváros ezt a pénzt azért nem tudja felhasználni, mert előbb a hiteleket kell visszafizetni.

Tarlós István viszont elmondta, hogy

a fővárosnak még a hitelekkel együtt is lenne lehetősége a Lánchíd felújítására.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt is megerősítette, hogy Budapest számára a kormány hatmilliárd forintot szavazott meg csak a rekonstrukcióra, amit szintén felhasználhatna a főváros.

„Ez a hatmilliárd forint a Lánchídra, a száznyolcvanon felül, természetesen áll a főváros rendelkezésére. Ebből is látszik, hogy a Lánchíd felújításához nem a pénz hiányzik, hanem a szakértelem. Mekk mesterekkel nehéz” – fogalmazott a miniszterelnök.

A címlapfotó illusztráció.