Az LMP frakcióvezetője szerint le kell mondania a Hitler elvitathatatlan tetteit emlegető László Imrének

 

Az LMP frakcióvezetője szerint le kellene mondania László Imrének. Újbuda DK-s polgármestere néhány napja egy képviselő-testületi ülésen a náci Németország vezetőjéről, Adolf Hitlerről szólt elismerően. Bár később bocsánatot kért szavaiért, nem mondott le tisztségéről. László Imre hétfőn egy tévéinterjúban ismét nagyot hibázott: a hírhedt náci orvost, Josef Mengelét összekeverte a volt dél-afrikai elnökkel, Nelson Mandelával – hangzott el az M1 Híradójában.

1936-ban vagy ’37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg, mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után” – fogalmazott László Imre korábban.


Élete legszerencsétlenebb kijelentésének nevezte egy minapi közleményben Hitlerről tett megjegyzését László Imre. Újbuda DK-s polgármestere a náci pártvezér méltatása után azonnal médiakampányba is kezdett és magyarázkodott.

Összekeverte Mengelét Mandelával

Médiakörútjának egyik állomásán, a Heti TV-ben azonban, ismét durván hibázott. A hétfő reggeli beszélgetésben ugyanis, amikor azt próbálta elmagyarázni a műsorvezetőnek, hogy miről szólt a múlt heti vita a képviselő-testületben egy közterület átnevezése ügyében, a Gyurcsány-párti politikus egyszer csak az auschwitzi haláltábor SS-tisztjéről és kegyetlen orvosáról kezdett el beszélni.

László Imre azzal igyekezett tompítani tévedését, hogy a műsorvezető az adás korábbi részében Mengele nevét emlegette, közben ő Nelson Mandeláról szeretett volna értekezni. Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökéről akart teret elneveztetni a XI. kerületben. De ezt ő, Mandela Nobel-békedíja ellenére sem támogatta.

A Nelson Mandeláról elnevezett park ötletét többek között az apartheidellenes aktivista vitatott politikai múltja miatt támadta az újbudai Fidesz is. A Mi Hazánk Mozgalom politikusa, Novák Előd szerint pedig Mandela fehérgyűlölő kommunista terrorista volt, a benyújtott javaslatot pedig rasszista provokációnak nevezte. A László Imre vezette önkormányzat végül 11–10 arányban leszavazta a főpolgármester kezdeményezését.

Keresztes László Lóránt szerint a DK-s polgármestert vissza kellene hívni tisztségéből

Miközben a balliberális pártok azonnal igyekeztek felmenteni László Imrét Adolf Hitlert dicsőítő mondatai miatt, Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője úgy látja, a DK-s polgármestert vissza kellene hívni tisztségéből. A döntés a pártvezetés kezében van – tette hozzá.

Simicskó István, aki a kormánypártok országgyűlési képviselője Újbudán, úgy reagált: a DK-nak le kell vonnia a konzekvenciákat, vagy elhatárolódnak, vagy egyetértenek László Imre nyilatkozatával.

Semjén Zsolt a KDNP elnöke úgy fogalmazott: sem a nácizmus, sem a bolsevizmus nem elfogadható, nem tolerálható. Nem akarnak sem Lenin-szobrokat, sem Hitler-mosdatást, sem ávósokat, sem pedig nyilasokat.