×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Indokolatlanná vált a pesti alsó rakpart lezárása a kánikulában

 

Strandhangulatot ígért még februárban Karácsony Gergely főpolgármester a pesti alsó rakpartra. Akkor beszélt arról, hogy a nyári hétvégéken a gyalogosoké és a kerékpárosoké lesz az útszakasz. A mostani hétvége megmutatta, hogy ötlete hiábavaló volt. A rakpart szinte üres volt szombaton és vasárnap is. A 30 Celsius-fokos kánikulában és az 50 Celsius-fokos aszfalton senkinek nincs kedve sétálni. Közben Karácsony Gergely azt tervezi, hogy a hétvégére is kiterjeszti a rakpartzárlatot. Ez a környéken élőknek rossz hír, ugyanis a kis utcákra zúdulna az autós forgalom – hangzott el az M1 Híradójában.

Kialakítani  egyfajta „beachhangulatot” a folyóparton – ez volt a főpolgármester elképzelése még februárban. Az Inforádióban beszélt akkor arról, hogy átadják a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak a pesti alsó rakpart egy szakaszát a nyári hétvégéken.

A veszélyhelyzet enyhülésével május közepén vehették először birtokba a területet az emberek. Akkor Karácsony Gergely a közösségi oldalán azt írta: örül annak, hogy milyen sokan kihasználták a lehetőséget. A hozzászólók között már akkor is volt, aki figyelmeztetett: nyáron indokolatlan az autósok kiszorítása a térségből, mert a forró aszfalton senki sem sétál majd.

Üres volt az alsó rakpart

Szombat délután a pesti alsó rakpart – a lezárt terület – a Margit hídnál üres volt. A lezárt útszakaszt pár kerékpároson kívül senki nem használta. Nem csoda, harminc fok felett volt a levegő hőmérséklete, az aszfalt pedig ilyenkor akár ötven-hatvan fokos is lehet.

Árnyék nélkül nem sokáig lehetett kibírni a szabadban.

Vasárnap sem lett hűvösebb az idő, és a rakpart sem vonzotta az embereket napközben. A Szabadság hídnál csak néhányan sétáltak délután, ők is a járdán. A Lánchíd környékén is inkább kerékpárosokat lehetett látni, de csak elvétve.

A Balatonról jellemzően vasárnap kora este indulnak vissza a fővárosba az autósok, akik egy hónap múlva várhatóan már munkanapokon sem használhatják a rakpart egy szakaszát – ez olvasható a főváros internetes oldalán.

A forgalom emiatt a kisebb utcákra zúdulhat,

ahol a megnövekvő balesetveszély mellett a levegőszennyezéssel és a nagyobb zajjal is számolniuk kell majd az ott élőknek.

Hadjárat zajlik az autósok ellen

A Magyar Autóklub illetékese szerint hadjárat zajlik az autósok ellen Budapesten.

„Gyakorlatilag mint egy háború részének tekinthető. Kezdődött a külső körúton a hetven kilométeres haladási lehetőség elvételével, folytatódott a Nagykörúton egy sáv kizárásával, és most már az alsó rakparton, három hétre ugyan, de a teljes kizárása a forgalomnak. Egyszerűen érthetetlen ez a kampány, ami az autósokkal szemben folyik a fővárosban” – vélekedett Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke.

A fővárostól szerette volna megtudni az M1 Híradója – egyebek mellett –, hogy továbbra is indokoltnak látják-e reggeltől estig lezárni a rakpartot, de a kérdésekre nem válaszoltak.