×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gulyás Gergely: Továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon

 


Cikkünk frissült.

A hétvégén 900 alá csökkenhet az aktív fertőzöttek száma

Gulyás Gergely hangsúlyozta, továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon. Kilenc új fertőzöttet regisztráltak csütörtökre, de az aktív fertőzöttek száma 906-ra csökkent, hétvégén pedig 900 alá is csökkenhet. Az elhunytak száma 577, egy ember hunyt el az elmúlt 24 órában.

A világban a járványhelyzet rossz, de itt és a környező országokban az aktív fertőzöttek száma csökken. Mindennel együtt indokoltnak tartja a kormány az eddig bevezetett szabályok érvényben tartását. A legfontosabb továbbra is az emberek élete és egészsége” – emelte ki.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 25-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az augusztus 20-i ünnepség a gazdaság újraindításának része lehetne

Július közepén lehet kormányzati döntés a nagyrendezvények megtartásáról, amelyre augusztus 15-ig nincs lehetőség. A Szent István ünneppel kapcsolatban még mérlegel majd a kormány, de az ünnepség a gazdaság újraindításának a része lehet – fűzte hozzá.

Létrehoztuk a gazdaságvédelmi operatív törzset. Mintegy 120-130 ezer ember vesztette el a munkáját a vírusválság miatt, ez a kevésbé pesszimista előrejelzésnek felel meg. A kormány célja továbbra is, hogy ahány munkahely megszűnik a vírus miatt, annyit hozzon létre” – szögezte le Gulyás Gergely.

A múlt héten már csökkent az aktív munkakeresők száma – mondta. Hangsúlyozta: beruházásokat támogatnak és segítik a munkahelyek megőrzését, mert minél több munkahely jön létre, annál hatékonyabban tudják kezelni a helyzetet.

Arra a hírre, hogy egy turisztikai pályázaton kizárólag fideszes vezetésű önkormányzatok nyertek, úgy reagált: a turisztikai ügynökséggel szemben az volt a kormány elvárása, hogy szakmai szempontokat érvényesítsen.

A szállodák támogatására most van szükség és lehetőség, gyakorlatilag 3-4 hónapos leállás és kiesés volt a szállodaiparban – közölte. Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő sör- és üdítőgyártó cégekre vonatkozó, a magyarországi gyártókat segítő javaslatát a kormány támogatja, a miniszter úgy fogalmazott:

a piaci verseny pártján állunk a sörben is”.

 

A korábbi bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik a csed

A jövő évi költségvetés a gazdaságvédelem költségvetése. Tartalmazza a 13. havi nyugdíj visszavezetését, emellett 2021. július elsejétől a csecsemőgondozási díj a korábbi bruttó fizetés 100 százaléka lesz.

Ha valaki gyermeket vállal, az anya fizetése nem csökken, hanem nő” – hangsúlyozta a miniszter.

 

Mindig is az volt a magyar családpolitika célja, hogy a gyerekvállalása ne jelentse a szegénység vállalást – mondta. Példaként hozta fel, hogy 350 ezer forintos átlagjövedelem esetén eddig egy anya nettó 232 ezer forint keresett, a jövőben a kedvezőbb adószabályok miatt 297 ezer forint lesz a csed.

A miniszter közölte: július közepén lehet kormányzati döntés a nagyrendezvények megtartásáról, amelyre augusztus 15-ig nincs lehetőség. Közölte, a 13. havi nyugdíj első negyedét a jövő évben az idősek már visszakaphatják, az ehhez szükséges források a 2020-as költségvetésben rendelkezésre állnak.

Idén nem változik a kata adónem szabályozása

A kata szabályozására is kitért, mint elmondta, idén nem változik, de olyan módosító indítványt nyújt be a kormány, hogy a katával való visszaélésekre ne legyen lehetőség. A cél, hogy a kisadózók kedvezményét valóban a kisadózók igényelhessék, a bújtatott foglalkoztatás megszűnjön.

Ha valaki katázik, akkor hárommillió forint feletti számlák esetén – ha ugyanaz a számlák kibocsátója –, 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre. Kérdésre megerősítette: módosítások 2021. januárjában lépnek életbe. A havi fix tétel, ami most 50 ezer forint, nem változik.

A kormány megfontolta az iparkamara és más gazdasági szereplők javaslatait, ezért kezdeményezi a módosítást, de idén nem változnak a kata szabályai.

Olyan adórendszerre van szükség, amely nem ad okot visszaélésekre

– mondta.

Hozzátette: az iparkamara véleménye is az volt, hogy a kisvállalkozóknak adott adókedvezményekkel a nagyvállalkozások élnek vissza, ezt pedig meg kell szüntetni és eredeti rendeltetésének megfelelően kell alkalmazni a katát. Megjegyezte, több száz vagy akár tízezer fős foglalkoztatotti létszámot meghaladó cégek is a katát vették igénybe, ami azzal is járt, hogy a munkavállalók munkaügyi védelme is megszűnt.

Kikéri a magyarok véleményét a kormány

Nem tudjuk, hogy lesz-e a koronavírusnak második hulláma, de fel kell készülnünk arra, hogy ősszel lehet. Aki ki szeretné fejteni álláspontját egyebek közt a védekezésről, azt kéri a kormány, hogy töltse ki a nemzeti konzultáció kérdőívét” – tette hozzá Gulyás Gergely.

Azt a kérdést, hogy a fővárosi önkormányzat „túlárazva vásárolt” védekezési eszközöket, nem kívánta kommentálni.

Sem teszteket, sem eszközöket nem lehetett könnyen beszerezni a járvány során, és mindenki onnan vásárolta meg, ahonnan tudta. Ha ezt balliberális gazdasági köröktől szerezte be a főváros, az nem meglepő. Ebben, függetlenül attól, hogy ellenzéki vagy kormánypárti vezetésű az adott önkormányzat, megértő – tette hozzá.

Kitért rá: általánosságban kijelenthető, hogy ma elegendő az orvoslétszám, de jogos a kritika, hogy vannak olyan szakterületek, ahol hiány van. A lélegeztetőgépek beszerzéséről közölte: indokolt volt a nem invazív gépek beszerzése is, mert a betegek jelentős részénél alkalmazható volt.

Az elmúlt hónapokban a piacon mindenki örült, ha tudott rendelni lélegeztetőgépet, de nem volt garancia, hogy a rendelés meg is érkezik. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tapasztalatai alapján a piacon most is jelentős az érdeklődés, mert az új fertőzöttek száma nagyon magas – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: a cél az, hogy amire nincs szükség, azt adják el.

Lánchíd és parkolás

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, hogy nem ért egyet a kormány a budapesti parkolási díjak emelésével.

A fővárosi parkolási díjak emeléséről úgy vélekedett, az semmit sem old meg, és a főváros az elmúlt időben olyan intézkedéseket hozott, amelyek jelentős forgalmi dugókat okoztak, ami környezetvédelmi szempontból sem jó. A parkolási díjak már most az elviselhető határán vannak, további emelést nem támogatnak – mondta a miniszter.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Lánchíd felújításával kapcsolatban pedig kifejtette, hogy a híd a főváros kezelésében áll, ezzel a kormánynak ezért nem lenne dolga, de mégis támogatja.

A főváros mégsem tesz semmit a felújításáért január óta. A főváros számláján hatszor annyi pénz áll, mint amire szükség lenne a felújításhoz” – emelte ki. Hozzátette: a főváros szívesen vitatkozik a kormánnyal, de jó lenne, ha erre kevésbé fontos területet találna, mint a Lánchíd.

Megjegyezte: statikai problémák vannak a híddal, törmelékdarabok eshetnek le róla, ezt el kellene kerülni, ezért azt kérik, mielőbb írják ki a közbeszerzést és újítsák fel a hidat, mert erre minden forrás rendelkezésre áll.

A járvány miatti veszteségeket követelik vissza a baloldali kerületek

Arról, hogy baloldali kerületek a járvány okozta veszteségek megtérítését kérik, közölte :

a koronavírus-járvány az államnak okozta a legnagyobb veszteségeket, az önkormányzatok vesztesége arányait tekintve szerény volt.

Közös kármegosztás van, és az embereket is jelentős kár érte – fűzte hozzá.

A Tarlós-érát vizsgáló bizottság felállítására úgy reagált: bárki bármit nyugodtan vizsgálhat, és sok sikert kívánt.
Jobb lenne cselekedni és érdemi döntéseket hozni – közölte.

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő fővárost érintő Facebook-bejegyzéséről, amelyben úgy fogalmazott, „ha harc, akkor legyen harc”, azt mondta: Gyurcsány Ferenc kormányzása a rendszerváltozást követően a legsikertelenebb, legkárosabb, leghaszontalanabb időszak volt Magyarországon.

2010-ben 85 százalékos államadóssággal, gyakorlatilag csődben lévő országban, szétvert államigazgatás, elképzelhetetlen mértékben meggyalázott nemzetpolitika mellett kezdték meg a kormányzást – mutatott rá Gulyás Gergely.

Ehhez képest Tarlós István főpolgármester úgy adta át a hivatalát, hogy a főváros éves költségvetésének mintegy 70 százaléka tartalékként rendelkezésre állt. Ezek után felettébb arcátlannak tűnik a volt miniszterelnök bármilyen megjegyzése – mondta.

A fővárosi közfejlesztések tanácsának ülését elhalasztatta a főpolgármester

Arról, hogy mikor lesz a fővárosi közfejlesztések tanácsának következő ülése, azt mondta: korábban már volt napirend is, amikor Karácsony Gergely meglátogatta és azt kérte, egyelőre halasszák el az ülést.

A kormány nem zárkózott el a párbeszédtől, ha a főváros indokoltnak látja, és nem a vitákat keresi, hanem az együttműködés lehetőségét, akkor szeptemberben folytathatják – közölte Gulyás Gergely.

A dél-pesti kerékpárút megépítésének elhalasztásáról azt mondta: azt várják, hogy a főváros gondolja meg magát, és remélik nem politikai bosszú áll a döntés mögött. Megjegyezte: azt látják, hogy előkészített, megtervezett, részben uniós forrásokból megvalósuló értelmes projekteket húzott ki a főváros az elmúlt hetekben.

Nyugdíjas rendőrök lehetnek majd az iskolaőrök

Az egyetemekre vonatkozó kérdésre közölte: az egyetemi autonómia komoly megerősítését jelenti, hogy alapítványokat hoznak létre az intézmények vezetésére, mert ezzel az állami beavatkozást korlátozzák.

A miniszterek részvétele egyes egyetemi alapítványok kuratóriumában segítséget jelenthet – vélte Gulyás Gergely. Az iskolaőrök bérezéséről elmondta: a tervek szerint akár nyugdíjas rendőröket alkalmazhatnának, számukra a pedagógusbéreknél alacsonyabb fizetéssel számolnak, amely azonban a nyugdíj mellett pluszpénzt jelentene nekik.

További kérdésre Gulyás Gergely elmondta:

mintegy 75 ezer diák van, aki a korábbi abszolutórium birtokában, de nyelvvizsga nélkül átveheti a diplomáját.

Arról, hogy jelent-e veszélyt, hogy a jegybank döntése után esett a forint árfolyama, azt mondta: a Magyar Nemzeti Bank függetlenségére való tekintettel a kormánynak a monetáris politikában semmilyen feladata nincs.

Az euróövezethez csatlakozás lehetőségéről közölte: a kormány nem hozott döntést a csatlakozásról, és ugyan a gazdasági feltételek alapvetően adottak lennének ehhez, de látják azokat a nehézségeket, amelyeket a közös valuta bevezetése máshol okozott, illetve nem oldott meg.

Van kapcsolat a terrorizmus és a migráció között

Magyarországon ki lehet mondani, hogy van kapcsolat a terrorizmus és a migráció között. Amíg az a demokratikus döntés, hogy a Fidesz-KDNP által vezetett többség alakíthat kormányt, elutasítják a migrációt, és az európai szerződések világosak abban a tekintetben, hogy ez a kérdés nemzeti hatáskörbe tartozik – jelentette ki.

A trieszti kikötő ügyéről Gulyás Gergely közölte, hogy a külkereskedelmet segíti, ha a magyar cégek a termékeiket minél könnyebben el tudják juttatni a piacokra, ezért fontos, hogy legyen magyar kikötő.

Korábban Szlovéniában próbálkoztak, de ott nem jártak eredménnyel, ezért döntöttek úgy, hogy egy 32 hektáros területet vesznek 31 millió euróért Triesztben. Kevés hasonlóan jó beruházás van, mint kikötőhöz jutni. A területért 25 millió eurót fizettek ki eddig – mondta a miniszter.

Az Index körüli helyzetről, és arra a felvetésre, hogy a kormány szájkosarat rakna a szerkesztőségre, azt mondta: a sajtószabadság biztosításához van csak köze a magyar államnak, amelyet a jogszabályok, az alkotmány és a médiatörvény biztosít.

Ezen túl a magyar kormány sajtóügyekbe nem avatkozhat bele, épp az lenne a sajtószabadság megsértése – közölte a miniszter. Kiemelte: a sokszínű tájékoztatás fontos és értékes. Szerinte Nyugat-Európában hasonlóan sokszínű tájékoztatás és tájékozódási lehetőség nincs.

Simonka György ügyéről a tárcavezető elmondta: nem tudnak állami késedelemről, a tartozások behajtásának sorrendje van, és az állami követelések ilyenkor elsőbbséget élveznek.

A címlapfotó illusztráció.