×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

LMP: Meg kell óvni a Balaton-régió ökológiai és kulturális érétkeit!

 

Az LMP elvárja a kormánytól, hogy a „milliárdos, megalomán beruházások helyett” fordítson kiemelt figyelmet a Balaton-régió ökológiai és kulturális értékinek megóvására – mondta szerdai online sajtótájékoztatóján a párt társelnöke.

Kendernay János hangsúlyozta: a Balaton mindenkié, ezt azonban a hatályos Balaton-törvény nem garantálja, ahogy szerinte a kormány műemlékvédelmi politikája sem megnyugtató.

A régió kulturális gazdagságának fontos része az a szellemi-kulturális örökség, amely a hagyományokat, az ősi mesterségeket, az identitást és más helyi sajátosságokat foglalja magába. Mindez azonban elveszhet, a kormány ugyanis csak rövid távú haszonszerzésben gondolkodik, kizsákmányolja a régiót és kiszolgáltatja a globális turisztikai elvárásoknak – közölte.

Az LMP kiemelten fontosnak tartja lokális identitásunk ápolását – hangoztatta, és kiemelte a Balatoni Szövetség munkáját.

Azon önkormányzatokét, amelyek helyi közösségeik és értékeik védelméért is dolgoznak.
Most ők a kormányzat megszorító politikájának első számú elszenvedői. A nehéz helyzetbe került önkormányzatok helyzetét egyes csoportok kijátszhatják, a kulturális örökség részét képező vagyonhoz juthatnak - mondta Kendernay János.

Ezek között említette a Fűzfő-Fürdőtelepen lévő egykori népiskola épületét, és követelte az ingatlan privatizációjának leállítását, a kulturális örökség megóvását.

A címlapfotó illusztráció.