×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

LMP: Méltó finanszírozást az idősgondozásban!

 

Módosító indítványokat nyújt be az LMP annak érdekében, hogy az idősgondozás területe megkapja a szükséges figyelmet a jövő évi költségvetésben – közölte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője.

Egységesítsék a szociális és az egészségügyi dolgozók végzettség szerinti bértábláját, a szociális ágazatban is fizessék ki a koronavírus-járvány elején beígért egyszeri, 500 ezer forintos kiegészítést, az állami idősotthonok normatíváját emeljék az egyházi intézményekével egy szintre, az otthonápolási díj pedig érje el a minimálbért! – sorolt fel néhányat kezdeményezéseik közül a politikus.

Ungár Péter hangsúlyozta: noha a kormány a családok feladatának tekinti az idős, önmagáról gondoskodni képtelen hozzátartozók ellátását, számos esetben nem lehet, nem szerencsés és szakmailag sem ajánlott az otthoni ellátás.

Hozzátette: az elmúlt nyolc évben egyetlen hellyel sem bővült az idősotthonok intézményrendszerének kapacitása, két-három évet kell várni a bekerülésre, 10-15 ezer ember hiányzik az idősellátásból az alacsony bérezés miatt, és a helyzeten a 2021-es költségvetés sem változtatna érdemben.

A címlapfotó illusztráció.