×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Karácsony: Budapest és a budapestiek szolidárisak

 

Budapest Európa talán legszolidárisabb városa, minden fővárosban megtermelt 100 forintból 97 a központi költségvetésbe kerül, ezért ha a kormány valóban azt gondolja, hogy fizessenek a gazdagok, akkor ne a válság által legjobban sújtott Budapestet sarcolja, hanem kezdje az adóztatást a „NER-lovagokkal” – írta Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön a Facebook-oldalán.

„Van abban némi arcpirító, hogy egy ilyen antiszociális kormány papol Budapestnek szolidaritásról” – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve, hogy nem ismerni még egy európai nagyvárost, amelyet olyan mértékben sújt az adóelvonás, mint Budapestet.

Karácsony Gergely azt írta: a budapesti autótulajdonosok által befizetett gépjármű- és a jövedéki adóból immár egy fillér sem marad a városban az utak felújítására.

Budapest működteti az ország legnagyobb közösségi közlekedési rendszerét – amin sokkal többen utaznak, mint a MÁV és a Volánbusz járatain együttvéve –, és bár az európai nagyvárosok szinte mindegyikében az állam és a város fele-fele arányban fizeti a közlekedés költségeit, Budapest tízszer többet tesz bele, mint a magyar kormány.

„Budapest és a budapestiek szolidárisak, itt az ideje, hogy Budapesttel és a budapestiekkel is szolidárisak legyünk” – fogalmazott a főpolgármester, majd úgy folytatta: „ha a kormány valóban azt gondolja, hogy fizessenek a gazdagok, akkor ne a válság által legjobban sújtott Budapestet sarcolja, hanem javaslom, kezdje az adóztatást Mészáros Lőrinccel és a többi NER-lovaggal – ahelyett, hogy őket tömné tovább többek között az önkormányzatoktól elvont pénzekből”.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön az MTI-nek azt nyilatkozta: indokolt a szolidaritási hozzájárulás fizetésének megváltoztatása, Budapest működése stabil, elvárható, hogy a többi önkormányzathoz hasonló képlet alapján támogassa a kevésbé tehetős önkormányzatokat.

A számok alapján egyértelmű, hogy Budapest a leggazdagabb önkormányzat, amely messze a legtöbb állami támogatást kapja”, és az elmúlt tíz év kormányzati politikájának a legnagyobb nettó haszonélvezője.

Az adósságkonszolidációból, a fejlesztési forrásokból és az iparűzésiadó-bevételek növeléséből lakosságarányosan jóval kedvezőbben részesedett, mint más önkormányzatok – mondta.

Ennek ellenére – folytatta – eddig Budapest szolidaritási hozzájárulás címén jóval kisebb mértékben támogatta a szegényebb önkormányzatokat, mint az a másik 134 gazdag település, amelynek szintén van ilyen fizetési kötelezettsége.

Eddig 60 százalékos kedvezmény illette meg Budapestet, de ez a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt tovább nem tartható, minden gazdag önkormányzatnak igazságosan kell kivennie a részét a szegényebb települések támogatásában – jelentette ki Orbán Balázs.