×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az álhíráradat új eleme az MSZP-s videóbotrány

 

Újra magyarázkodásra kényszerült az MSZP, mert egy olyan videót terjesztett Facebook-oldalán, amelyben hamis információk hangzottak el. Szakértők szerint a párt saját álláspontját akarta igazolni, egyben lejáratni az egészségügyet és a kormányt.

Korózs Lajos, az MSZP képviselõje (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A jelenlegi videóbotrány a koronavírus-járvány alatt kialakult fake news áradat egyik elemeként kezelhető – fejtette ki Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója az M1 Ma este című műsorában. Az MSZP arra kívánta felhasználni a járványhelyzetet és a kórházi ágyak felszabadítását, hogy ezen keresztül világítsa meg saját álláspontját, miszerint az egészségügy tarthatatlan állapotba került, és a kormány embertelen módon viselkedett a betegekkel – tette hozzá.

Elmondta, véleménye szerint felháborító, hogy politikusok, országgyűlési képviselők terjesztenek hamis információkat. Hozzáfűzte, az is felháborító, ha egy politikus, egy politikai párt olyan információkat terjeszt, amiket kellően nem ellenőriz le, viszont az még inkább kiábrándító, ha tudatosan, szándékosan terjeszti az álhíreket. Ebben az esetben

azok az országgyűlési képviselők, azok a politikusok, akik megosztották a videót, tudatosan próbálták félrevezetni az országot, és egyben lejáratni az egészségügyet.

Véleménye szerint az, hogy egy párt nem ellenőrzi le az információkat ilyen súlyos állítások esetén, az tökéletesen mutatja, hogy milyen állapotban van az adott politikai formáció.

Kiemelte, az MSZP ezzel a hamis információkat állító videóval több magyar állampolgárt is elrettenthetett az  egészségügytől.

Egyelőre nincs semmi jele az erkölcsi megbánásnak

Boros Bánk a beszélgetésben felelevenítette, hogy az MSZP már 2013-ban is belekeveredett egy hasonló videóbotrányba. A jelenlegi botrányt egyre többen hasonlítják a 2013-as bajai videóbotrányhoz, amikor az MSZP ugyancsak hamis videóval akarta szavazatvásárlással meggyanúsítani a Fideszt. Boros Bánk  rámutatott: a baloldali párt most újra magyarázkodásra kényszerült.

Akkor mobiltelefonnal rögzítettek egy eljátszott jelenetet,

azt állítva, hogy a kormánypártok az időközi választáson szavazatokat vásároltak. Hozzátette, a videót készítő politikusok akkor is hamar lebuktak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a két esett között mégis van különbség, mivel 2013-ban több párttag is levonta a történtekből az erkölcsi konzekvenciát. Többen le is mondtak tisztségükről, egyesek pedig kiléptek a pártból. Azonban a jelenlegi helyzetben egyelőre ilyen felelősségvállalásnak, elhatárolódásnak nyoma sincs.

Korózs mint riporter 

A kórházkiürítések embertelenségét számtalan emberi sors, valós tragédia bizonyítja a rideg számok mögött – állította az közösségi oldalára felöltött és már el is távolított összeállításban Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője az Országos Mentőszolgálat Markó utcai központja előtt állva a közösségi médián is terjeszett videóban.

A felvételen Korózs Lajos egy Németh Athina nevű nővel beszélgetett,  akiről a szocialisták országgyűlési képviselője azt állította, mentőtiszt. A riporterré előlépett baloldali politikus a beszélgetésben maga adta Németh Athina szájába azt az adatot, amit több baloldali portál ezután tényként közölt.

Az Országos Mentőszolgálat néhány órával később azt írta,

hamis látszatot kelthetett a nő, akinek nincs semmi köze az Országos Mentőszolgálathoz, de az egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában sem szerepel.

A videó felháborodást váltott ki a mentődolgozók körében.

Korózs Lajos hétfőn este az ATV-n ezek után is kiállt a videó hitelessége mellett, azt állítva, hogy: „a videóval az égvilágon semmi baj nincs, ott hiteles történetek vannak” – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy akkor miért távolították el a videót, azt válaszolta, hogy nem számoltak azzal, hogy az Országos Mentőszolgálat ilyen érzékenyen reagál.

A stúdióban ott volt vele

Németh Athina, aki az adásban is kijelentette, hogy mentőtiszt, de nem az Országos Mentőszolgálatnál, hanem egy magáncégnél.

Hogy melyiknél, azt nem árulta el.

Ahhoz sem fűzött semmit, hogy a Samaritanus Mentőszolgálat is tagadta, hogy náluk dolgozna.


A címlapfotó illusztráció.