Korózs magyarázkodik, az MSZP vizsgálatot ígér

 

Egyre nagyobb az ügyben a botrány, kísértetiesen kezd hasonlítani a hét évvel ezelőtti bajai hamis videó ügyére. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) rémhírterjesztés miatt feljelentést tett, és már az MSZP is belső vizsgálatot indítana. A párt elnökhelyettese felelősségre vonást ígért.

Az MSZP-ben egy kommunikációs stáb döntött a Korózs Lajos nevéhez köthető videóról. Ebben egy magát mentősnek kiadó nő is szerepelt. Szakács László, a szocialisták elnökhelyettese az ATV Start című műsorában szerdán úgy fogalmazott: bár Korózs Lajos szakmailag feddhetetlen, a botrány miatt belső vizsgálat és felelősségre vonás is lesz a pártban – hangzott el az M1 híradójában.

Az ügy előzménye, hogy az MSZP közösségi oldaláról azóta eltávolított videóban a nő azt állította: 43 éve dolgozik mentősként, a kórházkiürítések miatt pedig – szerinte – emberek haltak meg. Többek között az ő kezei között is.


A videóban visszatérő képsorokon mutatják az Országos Mentőszolgálat budapesti központját, illetve az állami szervezet gépjárműveit munka közben. Korózs Lajos hol a Markó utcai székház előtt beszél, hol pedig mentőautókkal illusztrálják Németh Athina történeteit.

Egy dolgot nem kalkuláltunk be valószínű, az OMSZ érzékenységét, és nem akarunk senkit sem megbántani” – mondta hétfőn az ATV műsorában Korózs Lajos.

Ott volt hétfőn az ATV stúdiójában az MSZP-s országgyűlési politikussal Németh Athina is, akit hiába faggatott a műsorvezető, nem árulta el, melyik cégnél szolgál mentős tisztként.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) viszont közösségi oldalán tudatta:

hamis látszatot kelthetett egy nő, akinek nincs semmi köze az OMSZ-hoz, de az egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában sem szerepel.

A videó pedig felháborodást váltott ki a mentődolgozók körében.

Volner: Korózs Lajos mondjon le a népjóléti bizottság elnöki tisztségéről

Korózs Lajos mondjon le, ha pedig ezt nem teszi meg, Volner János független országgyűlési képviselő a Kossuth Rádió szerda reggeli műsorában közölte, a házelnöknél kezdeményezi felmentését a parlament népjóléti bizottságának elnöki tisztségéből.

Volner János felvetette azoknak a kormánykritikus sajtóorgánumoknak a felelősségét is, amelyek átvették Korózs Lajos hazug videóját, csak azért, hogy a kormányt rossz színben tüntethessék fel.

Korózsnak kötelessége lenne a valósághoz hűen tájékoztatni, ehelyett fake news gyártásba kezdett” – emelte ki. Hozzátette: egyetlen balliberális médium nem kért bocsánatot a kamuvideóért, noha annak minden perce hazugság, hírhamisítás.

Saját magára dobott politikai atombombát MSZP

A jelenlegi videóbotrány a koronavírus-járvány alatt kialakult álhíráradat egyik elemeként kezelhető – fejtette ki Boros Bánk Levente az M1-en. A Médianéző Központ igazgatója szerint felháborító, hogy országgyűlési képviselők terjesztenek hamis információkat.

Egy országgyűlési képviselő, aki ennyire felsül a saját tevékenységének köszönhetően, és igazoltan hazugságokba keveredik, és annak a terjesztésébe keveredik, én azt gyanítom, hogy az őszödi beszédhez hasonló helyzetbe kerülhet, és kerülne is egyébként egy jól működő ellenzéki pártban, és a pártnak pedig kötelessége lenne kizárni vagy akár lemondásra felszólítani saját képviselőjét” – fogalmazott Boros Bánk Levente.

Az M1 információi szerint a videó elkészítésében részt vevő kommunikációs csapat tagja volt Nyakó István sajtófőnök, Wirth Zoltán, az MSZP netes médiafelületeinek felelőse és Szalay Tamás Lajos, a szocialisták brüsszeli képviselőjének, Ujhelyi Istvánnak a kabinetfőnöke.

Szalay Tamás Lajos korábban a Népszabadság újságírója volt, a videóban való érintettségéről pedig csak annyit mondott az M1 Híradójának, hogy az MSZP sajtóosztálya az illetékes az ügyben.

Főnöke, Ujhelyi István közösségi oldalára azt írta: „Szalay Tamás Lajos az MSZP videójának felvételéhez mindössze technikai segítséget nyújtott a szabadidejében.”

Az M1 úgy tudja:

a videó megjelentetését Tóth Bertalan pártelnök hagyta jóvá, de látta Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes is. Mindkét politokus jogász végzettségű.

A címlapfotó illusztráció.