×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fidesz: Karácsony lenullázta négy, nem baloldali vezetésű kerület útfelújítási keretét

 

Karácsony Gergely főpolgármester politikai döntést hozott, amikor lenullázta négy, nem baloldali vezetésű kerület útfelújítási keretét – jelentette ki Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Cikkünk frissült. 

Az erről szóló sajtótájékoztatót közösen tartotta a négy érintett önkormányzat vezetője, Borbély Lénárd mellett Kovács Péter, a XVI. kerület, Horváth Tamás, a XVII. kerület kormánypárti polgármestere és Bese Ferenc, a XXIII. kerület független vezetője.

Borbély Lénárd közölte: Karácsony Gergely a járvány miatt kieső bevételekre hivatkozva egyszemélyi döntéssel módosította a főváros 2020 és 2023 közötti útfelújítási programját.

Mindennek nyomán a már kivitelezés előtt álló, és szükséges engedélyekkel rendelkező beruházások maradnak el a négy, nem baloldali vezetésű kerületben – tette hozzá.

Csepelen négy útszakasz felújítása, továbbá egy P+R parkoló és egy három kerületet összekötő kerékpárút kialakítása marad el – mondta.

Így nem lehet vezetni a nemzet fővárosát – jelentette ki –, ezért azt kérik Karácsony Gergelytől, hogy egy kerületet se rekesszen ki a fejlesztésekből.

Kovács Péter arról számolt be, hogy a XVI. kerületben két, a szükséges engedélyekkel már rendelkező beruházás marad el. Hangsúlyozta: reméli, hogy a főpolgármester „észhez tér”, és visszatér a szakmai alapú munkához.

A Fővárosi Közgyűlésben kérni fogja a döntés felülvizsgálatát – közölte.

Horváth Tamás arról számolt be, hogy Rákosmentén lámpás csomópontok, valamint a kamionforgalmat a sűrűn lakott területről elterelő összekötőút megvalósítása marad el.

A döntés annál inkább fájdalmas, mert az önkormányzat már elköltött 150 millió forintot a beruházás tervezésére – fűzte hozzá.

Bese Ferenc szintén úgy vélekedett, hogy szakmaiatlan döntést hozott a főpolgármester, ami visszaveti Soroksár fejlődését, ezért személyes egyeztetést kezdeményezett Karácsony Gergellyel.

Borbély Lénárd kérdésre válaszolva azt mondta: Tarlós István úgy adta át a fővárost, hogy megvolt a forrás a Lánchíd felújítására; nem érti, hogy hová lett a pénz.

Kovács Péter, arra a felvetésre, hogy mindeközben a Bajnai Gordon volt miniszterelnök XII. kerületi villájához vezető út megújul, úgy reagált: valószínűleg „a haverok hátsó szobákban, félhomályos világítás mellett összedugták a fejüket”.

Főpolgármester-helyettes: Nem a polgármester párttagsága alapján döntöttek az útfelújításokról

Az utak állapota és nem a polgármester párttagsága alapján, szigorúan szakmai és nem politikai alapon döntöttek a fővárosi útfelújításokról, „eltérően a korábbi városvezetés gyakorlatától” - közölte klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes kedden az MTI-vel.

Dorosz Dávid közleményében azt írta, hogy a felújítási munkákat végző Budapest Közút a felújítás tervezésénél az utak állapotát, az útszakasz közúthálózati, közösségi, gyalogos és a kerékpáros közlekedési hálózatban betöltött szerepét, az útszakasz klímavédelmi, környezeti hatását és a zöldfelületek meglétét veszi számba.

Szerinte korábban egyes fideszes kerületek ki tudták lobbizni, hogy az úthálózatuk több mint 20 százalékát is felújítsa a főváros, ehhez képest négy kerületben egy négyzetméter útfelújítás sem történt. Az előző ciklusban az útfelújítások többsége négy kormánypárti kerületben valósult meg - írta, megjegyezve: most sokkal igazságosabb, szakmai alapú döntés született. Hozzátette, hogy számos, kormánypárti polgármester vezette kerületben (V., X., XX., XXII.) több felújítást terveznek, mint ami az előző ciklusban megvalósult.

Kitért arra: a kerületi önkormányzatok saját útfelújítási terveit segíti Karácsony Gergely azon javaslata, amelynek alapján a kerületektől nem vonná el az állam a gépjárműadó-bevételt, de azt csak útfelújításokra lehetne költeni. Az autóval közlekedők az üzemanyag árában a jövedéki adót is megfizetik, ezért ebből is további útrekonstrukciót lehetne finanszírozni – olvasható a közleményben.

A címlapfotó illusztráció.