A nemzeti konzultációval demokratikus megerősítést kap a kormány 

 

Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről. Egyebek mellett a családok ingyenes internet-használatáról, egy állandó magyar járványügyi szolgálatról, és a hazai turizmus népszerűsítéséről kérik ki az emberek véleményét. A kérdéssort postán küldik ki, de online is kitölthető lesz.

A fotó illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A koronavírus-járvány okozta válság előtt  a kormány tervezett nemzeti konzultációt indítani, de nem ezt lett volna a téma, hiszen most a járvány került középpontba, ami az egész konzultációt  átszövi.


A kérdések kapcsolódnak a járvány kezeléséhez, bár Magyarország  sikeresen védekezett a koronavírus-járvány első szakaszában,

de ennek ellenére nem dőlhetünk hátra. A vírus még most is jelen van, több mint 1100-an még aktív fertőzöttek és csaknem 400-an vannak még kórházi ellátás alatt – mondta Farkas Örs a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője az M1 Ma reggel című műsorában.

Szakértői vélemények alapján számíthatunk arra, hogy lesz a járványnak egy második hulláma. Éppen ezért a kérdések egy jelentős része ehhez kapcsolódik, hogy amennyiben a járvány újra elindul és elkezd emelkedni a járvány görbéje, akkor abban az esetben milyen intézkedéseket hozzon meg a kormány. A kérdések kapcsolódnak a gazdaság újraindításhoz is, mivel a gazdaságot jelentősen érintette a vírus. Az újraindítással kapcsolatban a kormány több döntést hozott már, ehhez kapcsolódóan is van egy kérdéscsoport – fejtette ki.

A válaszadásra augusztus 15-ig lesz idő

Hozzátette, az elmúlt időszakban született az Európai Unióban néhány olyan ítélet, ami Magyarországot elmarasztalta a migrációs politikájával összefüggésben. Ezért az utolsó két kérdés erre fog vonatkozni. Összesen 13 kérdés lesz, a válaszadásra pedig augusztus 15-ig lesz idő.

Egyfelől arra kérdezünk rá, hogy azok az intézkedések, amelyek ösztönzik a gazdaság újraindítását, és segítik a gazdaság szereplőit a munkahelyek teremtéséhez  – adókedvezmények és egyéb támogatások – fennmaradjanak-e a veszélyhelyzetet követően is. Másfelől pedig, miután átrendeződött a gazdaság működése és az országok közötti korlátozások, ezért a magyar emberek egyetértenek-e a kormányzat azon céljával, hogy segítsük a magyar cégeket, segítsük a magyar turizmust és ennek érdekében hozzunk döntéseket – hangsúlyozta Farkas Örs.

Azért fordulunk az emberekhez, hogy az ő iránymutatásukat, véleményüket figyelembe véve alkosson jogszabályokat a kormányzat. Az első kérdés arra vonatkozik, hogy a járványelleni védekezésnek melyek voltak azok az eszközei, amelyeket az emberek hatékonynak éreztek. Ennek a célja az, hogy kiderítsük mely védekezési módok voltak hatékonyak, melyeket érezték hasznosnak az emberek és melyeket tartották be, mert nincs értelme olyan járványügyi intézkedéseket hozni, amelyeket az emberek nem tartanak be – mondta a szóvivő.

A nemzeti konzultáció kifejezést 2005-ben használta először Orbán Viktor,

de a kezdeményezés újraindítását a 2010-es választás után jelentette be.

A Fidesz 2005-ben még nem volt kormányon, talán ahhoz a stratégiához illeszkedett, hogy megteremtse a többséget, ami szükséges volt ahhoz, hogy 2010-ben egy nagyon egyértelmű kétharmados felhatalmazást szerezzen. 2010-től vált ez a kormányzás technikai eszközévé, ami arról szól, hogy a választáson megszerzett általános felhatalmazást konkretizálni tudja a kormányzat, és a választópolgároknak egy-egy konkrét témában, szakpolitikában beleszólása legyen, ne csak négyévente nyilvánítsanak véleményt – fejtette ki Mráz Ágoston, a Nézőpont Csoport vezetője.

Témától függően egy-két millió aláírás érkezik be egy nemzeti konzultációban – mondta, megjegyezve, hogy ennyi támogató egy országgyűlési választáson már a kényelmes győzelemhez is elég. A visszaküldött levelek túlnyomó része a kormánnyal azonos nézőpontot mutat.

A migráció üggyel kapcsolatban indított nemzeti konzultáció volt a legnépszerűbb,

mert akkor közvetlen volt a fenyegetés. Akkor nemcsak egy szakpolitikai vitába kapcsolódtak be, hanem a mindennapokban érezhető fenyegetés volt az, ami gyors döntést igényelt. Az volt az egyetlen téma, amiről nemcsak nemzeti konzultáció volt, hanem népszavazás is, egy egyértelmű megerősítést adva a kormányzati stratégiának – fogalmazott.

Demokratikus megerősítést kap a kormány

A konzultáció közös pontja, hogy mindig követik kormánydöntések, jogszabályváltozások, vagy új törvények.

Számos olyan kérdés kapcsán mondhatja el, aki részt vesz a konzultációban, hogy ez nem a feje fölött született döntés, hanem vele egyetértésben, az ő közreműködésével. Ezzel egy demokratikus megerősítést kap a kormány, és akik ebben résztvesznek, azok érezhetik a demokráciát a mindennapokban. Diktatúrában, szocializmusban nem volt erre példa, sokszor érezték a választók, hogy ki vannak zárva a döntéshozatalból – hangsúlyozta Mráz Ágoston.

A címlapfotó illusztráció.