Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését kezdeményezi az LMP

 

Az alapvető élelmiszerek – gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek, pékáru – áfájának öt százalékra csökkentését kezdeményezi a Lehet Más a Politika, mert ezeket a termékeket a párt álláspontja szerint a magas áfa miatt nem tudja mindenki megfizetni.


Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője szombati online sajtótájékoztatóján kiemelte: nem engedhető meg, hogy az áfateher miatt egyre dráguló alapvető élelmiszereket ne tudják megvenni az emberek. A párt ezért – már harmadik alkalommal – kezdeményezi az áfa öt százalékra csökkentését – mondta.

Hozzátette: éttermi fogyasztás után ötszázalékos, ezzel szemben zöldség és gyümölcs vásárlásakor 27 százalékos áfát kell fizetni. A képviselő hangsúlyozta, hogy az élelmiszerek drágulása csak az áfa csökkentésével kerülhető el, ezért felszólította a kormányt, hogy támogassa javaslatukat.

Csárdi Antal arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatt idén százezrek vesztették el munkahelyüket, megjegyezve, a javaslat segítheti a gazdaság talpra állását is.

A címlapfotó illusztráció.