×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyar nemzet az egyetlen, amely egy elvégzett gyilkossági kísérlet után életben maradt

 


Cikkünk frissül

A héten szintén fontos döntések születtek a szerdai kormányülésen – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a sajtótájékoztatón.

Múzeumot hoznak létre a Citadellán

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztató elején megemlékezett a „A magyar nemzet az egyetlen, amely egy elvégzett gyilkossági kísérlet után életben maradt. Gondolunk azokra, akiknek az elmúlt évszázadban a hazájukért mutatott hűség miatt kellett áldozatot hozni. 100 évvel ezelőtt kényszerült Magyarország arra, hogy a trianoni békediktátumot aláírja, és ennek következtében az ország elvesztette területeinek kétharmadát és minden harmadik magyar a határon túlra került "anélkül, hogy elköltözött volna” – mondta. Hozzátette, országszerte lesznek emlékezések.

„Fejet hajtunk a mögöttünk hagyott évszázad magyar áldozatai előtt, gondolunk azokra, akiket magyarságuk miatt kivégeztek, bebörtönöztek vagy megnyomorítottak. Gondolunk azokra, akiknek az elmúlt évszázadban a hazájukért való hűségért kellett életüket áldozni, mert a hazához való hűség az elmúlt évszázadban a hazát tartotta meg és nem pedig azokat, akik hűek voltak hozzá” – fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, a nemzeti gyásznap tíz éve a Nemzeti összetartozás napja is: tíz évvel ezelőtt tették lehetővé a kettős állampolgárság megszerzését, és eddig majdnem 1 millió 100 ezer magyar élt a lehetőséggel. „Trianon után 90 évvel vált az lehetővé, hogy újra közjogi kötelék jöjjön létre magyar és magyar között, a magyar állam és a magyar állampolgárok között” – fogalmazott.

A kormány arról is döntött, hogy a Citadellán a magyar szabadság múzeuma jöjjön létre. Mint elmondta, ez reményeik szerint nemcsak a régóta romos épület megújítását teszi lehetővé, nemcsak egy méltó, a magyar szabadságküzdelmekre és megmaradásra emlékező múzeum létesítését jelenti, hanem a teljes megújítását a Gellért-hegynek. Az ezzel kapcsolatos kormányhatározat nemsokára megjelenik a Magyar Közlönyben.

A program megvalósításáért Fodor Gergely kormánybiztos a felelős - közölte a miniszter.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a nemzeti gyásznap tíz éve a Nemzeti összetartozás napja is: tíz évvel ezelőtt tették lehetővé a kettős állampolgárság megszerzését, és eddig majdnem 1 millió 100 ezer magyar élt a lehetőséggel. Trianon után 90 évvel vált az lehetővé, hogy újra közjogi kötelék jöjjön létre magyar és magyar között, a magyar állam és a magyar állampolgárok között – fogalmazott.

Közölte, csatlakoznak Schmidt Mária kormánybiztos felhívásához, és arra kérnek mindenkit, hogy tegyenek ki egy képet egy számukra kedves területről, ahol magyarok élnek bárhol a világon.

Ezek lesznek a járvány megelőzési intézkedések

Járványügyi helyzetről is tárgyalt a kormány. Magyarország eredményesebben védekezett, mint bármelyik állam Nyugat-Európában. A veszélyhelyzet megszüntetéséről benyújtotta a kormány a járványügyi készültségben az operatív törzs működni fog.

A legfontosabb változás, hogy rendeleti törvényalkotás megszűnik. Ez a lehetőség a rendkívüli jogrend végével megszűnik. Az országgyűlésnek arról is dönteni kell, hogy a meghozott rendeletek közül, mi az, amit fenn kíván tartani és mi az, amit nem. „Reméljük, hogy hamarosan visszazökken minden a normális kerékvágásban” – mondta Gulyás Gergely. A járványügyi készültség fenntartása fontos és indokolt, tette hozzá.

A kormány a veszélyhelyzetben 590 milliárd forintot költött, hozzátéve, hogy ez szükséges és arányos volt. Azokat az eszközöket, amiket sikerült beszereznünk, egy esetleges második hullámnál is rendelkezésre állnak. Azokat a szabályokat, védelmi intézkedéseket – maszkviselés, másfél méteres védőtávolság – betartása, tartja szem előtt és tartsa be.

Az élet mellett a gazdaság megvédése is fontos. Magyarországon az életnek és a gazdaságnak az újraindulásáért a munkahelyek megvédése a cél, és azok újrateremtése, melyek a járvány következtében megszűntek. Ehhez segítség a hitelmoratórium is, ami elsősorban a kisvállalkozóknak segített.

A veszélyhelyzet megszűntével nyithatnak a mozik, színházak

A rendezvényekre vonatkozó korlátozások fennmaradnak, de a színházak, mozik és fürdők a veszélyhelyzet megszüntetésével, június 16-át követően megnyithatnak. Ezt követően az egyes szabályokat az operatív törzs felülvizsgálja és dönt róluk. A védet vásárlási idősáv az idősek számára továbbra is fennmarad. Az idősotthonok látogatási tilalma érvényben marad. Többszörös óvatosság indokolt ezekben az intézményekben – tette hozzá Gulyás Gergely. Az autós koncerteket azonnali hatállyal engedélyezik.

Adócsökkentések segítik a gazdaság talpra állását

A szociális hozzájárulási adó csökkenésével jelentősen egyszerűsödik az EKHO is, valamint a kisvállalati adó kulcsa is csökken. A cégek akár teljes nyereségüket társasági adómentesen félretehetik egy négy éven belül megvalósuló beruházásra. A járványhelyzetben eddig 1 144 125 magyar álláshely megvédésében segített a kormány – mondta a miniszter.

A gazdaság nagyon megszenvedte a járványügyi válsághelyzetet, de jó reményeink vannak, hogy az európai gazdaságok közül az egyik legstabilabb eredményt tudjuk produkálni.

Az idei esetleges gazdasági recessziót jövőre jelentős növekedéssel tudjuk ellensúlyozni – tette hozzá.  Gulyás Gergely elmondta: a munkahelyek megvédése terén is sikerült jelentős lépéseket tenni.

A nemzeti konzultáción mindenki kifejtheti az álláspontját

A szakemberek szerint a vírusnak lesz második hulláma, ezért is fontos, hogy kikérjük az állampolgárok véleményét. Az elmúlt két hónap intézkedéseiről fejthetik ki álláspontjukat, és azt, hogy milyen irányt jelöljön ki a kormány a védekezésben és a gazdaság újraindításában – hangzott el a tájékoztatón.

Egyre több katona védi a magyar határt

A várhatóan újra erősödő migrációs nyomás miatt egyre több katona és határőr teljesít szolgálatot a magyar határon, számukra a technikai háttér is biztosított – mondta Gulyás Gergely.

Kérdésre azt közölte, a következő hónapokra szóló migrációs előrejelzések többsége negatív. Jelezte, a pünkösdi hétvégén 430 migránst tartóztattak fel, és nem volt olyan határszakasz, ahol ne próbálkoztak volna az illegális bevándorlók.

Úgy vélte, a járvány által okozott gazdasági nehézségek sokakat arra indíthatnak, hogy Európában keressenek megélhetést. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány után Európának el kell kerülnie, hogy ismét tömeges bevándorlás áldozatává váljon. Szerinte Európa akkor tud ez ellen fellépni, ha világossá teszi, minden tagállamát támogatja a külső határvédelemben.

A gyümölcstermelőknek okozott tavaszi fagykárokra utalva azt mondta, az idei kárenyhítési alapban lévő 19 milliárd forint szerinte elegendő kompenzációra nyújt lehetőséget. Mind a fejlesztésekre, mind a kárenyhítésre és kompenzációra az agrártárcánál „reményeink és jelenlegi tudásunk szerint” van megfelelő forrás – közölte.

A külföldi nyaralások tervezésénél érdemes figyelni a vonatkozó szabályokat

Gulyás Gergely a nyári idegenforgalmi kilátásokról szólva azt mondta, belföldi üdülőhelyeket felkeresni biztos, hogy érdemes, a külföldi utazásokra pedig azt javasolta, folyamatosan figyeljék az emberek a határokra vonatkozó szabályokat.

Magyarország minden olyan országgal, ahol a fertőzöttség mértéke szignifikánsan nem tér el a magyartól, a nyitás pártján áll – jelentette ki. Hozzátette: igyekeznek naprakész tájékoztatást arról, hová, hogyan lehet és érdemes utazni.

Arra a kérdésre, hogy az egyre több gyilkosság miatt indokoltnak tartja-e a büntető törvénykönyv módosítását, azt mondta: nem támasztja alá éves statisztika, hogy az emberölések száma nőtt volna. Mint mondta, a kormány mindig is a lehető legszigorúbb büntetőpolitika pártján állt, és ebben vitái is voltak az uniós szervekkel, például a tényleges életfogytig tartó büntetés kérdésében. Az emberölések felderítési aránya Magyarországon az egyik legmagasabb Európában, majdnem minden gyilkost elfognak – mondta.

Az egészségügyben dolgozók fizetéséről szólva arra emlékeztetett, az ápolók bére ebben a ciklusban 72 százalékkal nő, és bár ez még mindig nem éri el a nyugat-európai átlagot, eddig egyetlen parlamenti ciklusban sem nőtt hasonló mértékben. Az idei évben a gazdasági nehézségek ellenére a 20 százalékos béremelés meg fog történni - jelentette ki, jelezve, hogy a bruttó 500 ezer forintos támogatás is jelentős forrást jelent a dolgozóknak.

A kormány célja, hogy az orvosi bérek emelkedjenek

A kormány célja, hogy az orvosok bére továbbra is emelkedjen, és erről a járványhelyzet végén szívesen egyeztetnek majd. Szeretnénk, ha az orvosokkal is megegyezésre juthatnánk egy valós perspektívát nyújtó béremelésről – fogalmazott.

Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy egyes egészségügyi intézmények műtőiben nem működik klímaberendezés, leszögezte: a nyáron használt műtőknek légkondicionáltaknak kell lennie. Hozzátette: ha ehhez a szükséges feltételek egy intézménynél nincsenek meg, akkor a kormány akár az anyagi feltételeket is biztosítja.

Azt mondta, „intézményvezetői alkalmatlanságnak” tartja, ha nyáron olyan műtőben műtenek, ahol nincs légkondicionálás, szerinte ez „nem megengedhető”. Mind az egészségügyben jelen lévő források, mind pedig a gazdaság lehetővé teszi, hogy a műtőket klímával szereljék fel, „ez intézményvezetői alkalmasság kérdése” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A címlapfotó illusztráció.