Az összetartozást hangsúlyozta a Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoportja

 

A magyarok összetartozását hangsúlyozta a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján csütörtökön a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A magyar nemzet tagjai bármely pontján éljenek is a világnak, összetartoznak – írták a dokumentumban.

A nemzeti összetartozás napján a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői emlékeztettek arra, hogy a magyarellenes és igazságtalan trianoni döntés áldozata lett minden magyar, azok a milliók, akik a határon kívül rekedtek, és azok is, akik az anyaországban maradtak. A Trianon óta eltelt száz év bizonyossá tette, hogy a határok változhattak és az államok átalakulhattak, de a nemzeti identitás és az anyanyelv maradandó – emelték ki. Mint írták, a békediktátum Európa legnagyobb létszámú őshonos nemzeti kisebbségét hozta létre, a Kárpát-medencei határon túli magyar nemzeti közösségeket.


Az évszázados nemzeti üldöztetés erősíti a magyar közösség összetartozását

Szomorúnak és elfogadhatatlannak nevezték, hogy Trianon után száz évvel sem telik el hosszabb időszak úgy, hogy a határon túli magyar közösségeket a többségi társadalom részéről ne érné durva fizikai vagy politikai támadás saját országukban. Az évszázados nemzeti üldöztetés azonban nem eltünteti, hanem erősíti a magyar nemzeti közösség összetartozását a határ minden oldalán – hangsúlyozták.

Az elmúlt tíz évben a magyar kormány tettekkel bizonyította nemzeti elkötelezettségét, a külhoni magyar nemzeti közösségek hagyományainak, anyanyelvének, kultúrájának védelme iránti elköteleződését. Egyértelművé tette, hogy a határokon átívelő nemzeti újraegyesítést úgy akarja megvalósítani, hogy ezzel párhuzamosan a jószomszédi kapcsolatok is erősödjenek – mutattak rá.

Emlékeztettek arra, hogy EP-képviselőként szorosan együtt dolgoznak a határon túli magyarság politikai pártjaival, aminek köszönhetően a magyar néppárti delegáció 15 fővel a képviselőcsoport harmadik legerősebb küldöttsége.

Felidézték, hogy a Fidesz és a KDNP európai parlamenti választási listájának az összeállítása is a nemzetegyesítést szimbolizálja, és az Európai Unión kívüli országok magyarságának, a szerbiai, a vajdasági és az ukrajnai, kárpátaljai magyar nemzeti közösségeknek is van EP-képviselője – emelték ki.

Fontos feladatuknak tekintik az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét

Mi, a Fidesz és a KDNP nemzeti listájának európai parlamenti képviselői egyik legfontosabb feladatunknak tekintjük az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét, a külhoni magyar nemzeti közösségek érdekeinek képviseletét. A magyarság összetartó erejének a gyarapításáért dolgozunk, hiszen a 21. században is ez az egyik legfontosabb alkotóeleme a közös, reményteljes jövőnknek. Száz éve Trianonban igazságtalanul bántak el velünk, magyarokkal, eljött az ideje, hogy Európa belássa, az összmagyarság boldogulása közös európai érdek” – írták.

A versailles-i Nagy-Trianon-kastélyban 1920. június 4-én írták alá az első világháborút lezáró trianoni békeszerződést, amely területe kétharmadával megcsonkította Magyarországot, a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került. Június 4-ét az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

A címlapfotó illusztráció.