×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Balog: A nemzeti összetartozásért szóljanak a harangok csütörtökön

 

Szólaljanak meg a harangok június 4-én, délután fél 5-kor a nemzeti összetartozás napján, Trianon százéves évfordulóján! – mondta Balog Zoltán társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a Facebook-oldalára kedden feltöltött videóban.


Hozzátette, nem csak a vírus után kell és lehet újrakezdeni. Micsoda erő volt és van abban az újrakezdésben, amelyre a magyarok közössége 1920 júniusa után kényszerült – idézte fel.

Családok százezrei, bennük közös és egyéni sorstragédiák; falvak, városok bizalommal felruházott vezetői külső diktátumok alá kényszerülve; keresztény egyházi közösségek létükben megkérdőjelezve; iskolák, a kultúra és a tudomány magyar intézményei idegen nyomás és elvárás alatt; a magyar állam tisztséget viselői munkájuktól, megélhetésüktől, felelősségüktől megfosztva – sorolta a kor megpróbáltatásait Balog Zoltán, hangsúlyozva, mennyi fájdalom, szenvedés és micsoda erő van ezekben a történésekben.

Mégis a magyar közösség elkezdte a következő napot, évet, évszázadot, tud dolgozni, tanulni, szeretni, gyermekhez, szomszédhoz és a világhoz magyarul szólni – tette hozzá a politikus.

A történelmet őrizni, menteni és éltetni kell

– emelte ki, megjegyezve, hogy a nehézségek nem igazolják az igazságtalanságot, és a konkvisztádorokat nem mentik fel.

Viszont az embereket önvizsgálatra, bűnbánatra és mindenekelőtt hálára tanítják azok iránt, akik teljes szívvel, lélekkel, szellemmel és erővel, szent akarattal újrakezdték, s folytatták az életüket emberként, magyarként – fogalmazott Balog Zoltán.