A kilépők bírálják a Jobbikot

 

A Jobbik pusztulását készíti elő a Jakab Péter-féle vezetés – mondta az ATV-ben Varga-Damm Andrea, aki két képviselőtársával együtt a múlt héten lépett ki a Jobbik frakciójából. A politikus arról is beszélt: nem fog kilépni a pártból, megvárja, amíg kizárják. Sneider Tamás, a Jobbik volt elnöke, aki szintén a múlt héten távozott a frakcióból, a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: a Jobbik kommunikációja már száz százalékban csak baloldali szavazóknak szól, az pedig, hogy Jakab Péter az elszakított magyarságot támadta, számára elfogadhatatlan – hangzott el az M1 Híradójában.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke egy hete azért állt a nyilvánosság elé, mert három oszlopos tagjuk is bejelentette, távozik a frakcióból, és egyesek a pártból is távoznak.

Sokak szerint a Jobbik kisgazdásodásának újabb fejezete kezdődött el, amikor a balliberális sajtóban megüzenték Sneider Tamásnak, a parlament alelnöki székéből visszahívják, és helyette Balczó Zoltánt delegálják a posztra. Az egykori pártelnök közösségi oldalán erre úgy reagált: A véleményterror és a megfélemlítés a párton belüli eszköztár része lett.


A Jobbik-elnök, bár megpróbált visszakozni, Sneider Tamás már nem kért Jakab Péter kinyújtott békejobbjából. A távozó alelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta,

a tisztújítás után beindult kirúgások sorozata, bár csendesebb volt a járványhelyzet idején, de a kiszorítósdi és a hatalmi játszma a háttérben sem állt le.

Gyakorlatilag száz százalékig csak baloldali szavazóknak szól a kommunikáció, és ez eljutott arra a szintre egy héttel ezelőtt, hétfőn, amikor Jakab Péter már a parlament falai között támadta az elszakított magyarságot, pont most, amikor a századik gyásznapra készül Magyarország. Ez viszont már tény és való, erkölcsileg számomra egy elfogadhatatlan dolog” – mondta Sneider Tamás.

Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes szintén úgy ítélte meg, hogy a mostani Jobbik már nem az ő közössége. Ahogy fogalmazott Facebook-üzenetében: Jakab Péter és csapata politikai és erkölcsi züllésbe sodorta a pártot, így aztán „bűnösök közt cinkos, aki néma marad!”, így ő is bejelentette távozását a képviselőcsoportból.

Varga-Damm Andrea, aki nemrég még elnökjelöltnek indult a párt januári tisztújításán, szintén kegyvesztett lett. A kirúgásához vezető úgynevezett casus belli pedig a nemzetbiztonsági törvény módosításának jobbikos megszavazása volt.

A mostanra már függetlenné lett országgyűlési képviselő az ATV-nek úgy fogalmazott: megvárja, amíg kizárják a pártból, de

a Jakab Péter-féle új vezetés a Jobbik pusztulását készíti elő, köztük Szilágyi György alelnök is.

Kedd délutánra aztán még tovább nőtt a Jobbikot elhagyók száma. Mirkóczki Ádám, a párt egri polgármestere közösségi oldalán tudatta, kilép a Jobbikból. Döntésének állítólag nincs köze az utóbbi időben a párt körül zajló eseményekhez, sem pedig személyi ügyekhez. Azt ígéri, a városhoz hű marad, kizárólag a városért akar dolgozni. Mirkóczki Ádám polgármesterré történő megválasztásáig a Jobbik országgyűlési képviselője és szóvivője volt.

2018 nyarán Toroczkai László, Dúró Dóra és Novák Előd távozott a Jobbikból, később pedig Volner János, Fülöp Erik és Apáti István is úgy döntött, hogy elhagyják a pártot. Az elmúlt két évben az ellenzéki párt 26 fős frakciója 17 fősre csökkent.

A címlapfotó illusztráció.