×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiszolgáltatottá tennék az unió tagállamait a lejárat nélküli örök kötvények

 

A lejárat nélküli örök kötvényekről, illetve a következő hétéves uniós költségvetéssel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök pénteken úgy fogalmazott, abszurd és perverz, hogy több forrást juttat a gazdagoknak, mint a szegényeknek. Szakértők szerint nem biztos, hogy jó megoldás az eladósodás, hiszen a hitel miatt a tagállamok rendkívül kiszolgáltatottá válnak, lényegében az önálló gazdaságpolitikájukat veszítik el.

Az Európai Parlament (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Nemzeti konzultációt indít a kormány a koronavírusról és a gazdaság újraindításával kapcsolatos intézkedésekről – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. A kormányfő szerint miután a kérdéseket véglegesítik, el is kezdődik a konzultáció, amelyben a lejárat nélküli örök kötvényekről is megkérdezik az embereket. Ez utóbbival és a következő hétéves uniós költségvetéssel kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott,

abszurd és perverz, hogy több forrást juttat a gazdagoknak, mint a szegényeknek.

A miniszterelnök a járvány elleni védekezésről is szólt, az elmúlt tíz év legjobb döntésének nevezve a rendkívüli jogrend bevezetését.

Éppen pénteken volt tíz éve, hogy a kormányfő esküt tett a parlamentben és ezzel megalakult a második Orbán-kormány. Erről az időszakról szólva azt mondta, kormányzásának magasabbrendű célja, hogy minden magyar úgy érezze, a magyar nagy nemzet.

Emelkedett a kormánypárt támogatottsága

Kiszelly Zolátn politológus a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, a járvány első szakaszában az emberéleteket kellett menteni, ezt a magyart kormány jól csinálta, kellő időben hozta meg a megfelelő intézkedéseket és hirdette ki a rendkívüli jogrendet. Hozzátette, a sikeres védekezés következtében Magyarországon emelkedett a kormánypárt támogatottsága, hasonlóan Ausztriához és Németországhoz.

Elmondta,

a konzultáció egy bevált eszköz, egy demokratikus eszköz arra, hogy a kormány kikérje az állampolgárai véleményét a fontos döntésekben, ezáltal pedig megkapja az intézkedésekre a legitimitást is, a többség felhatalmazását.

Hozzátette, az már többször is világossá vált, hogy Magyarországon a többség akarat számít.

Nem jó irány az eladósodás 

Deák Dániel XXI. Század Intézet vezető elemzője elmondta, a francia, a német, illetve az Európai Bizottság és Soros György javaslata az Európai gazdaság helyreállítása érdekében nagyrészt arról szól, hogy az Európai Unió, az Európai Bizottság vegyen fel hitelt, valamilyen módon adósodjon el.

Kiemelte, az Európai Bizottság javaslata főként a koronavírus-járvány által leginkább sújtott, Magyarországnál lényegesen gazdagabb dél-európai és nyugat-európai országokat segítené ki. Azonban Deák Dániel úgy látja ez egy

igazságtalan elgondolás, hogy a szegényebbeknek kellene segíteni a gazdagabbakat,

ebben nincs semmi logika. Hozzátette ráadásul az sem biztos, hogy jó irány az eladósodás, hiszen a hitel miatt a tagállamok rendkívül kiszolgáltatottá válnak, lényegében az önálló gazdaságpolitikájukat veszítik el.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha az Európai Bizottság mégis a hitelfelvétel mellett dönt, akkor fennáll a kockázta annak, hogy az Európai Unió hosszú távon el fog adósodni és sokkal kiszolgáltatottabb lesz politikai és gazdasági szempontból. Hozzátette, ennek pedig sok negatív következménye is lehet.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.


A címlapfotó illusztráció.