DK: A kormány fenn akarja tartani a korlátlan hatalmát

 

A Demokratikus Koalíció (DK) azt állítja, hogy a kormány a különleges jogrend megszűnése után is fenn akarja tartani a korlátlan hatalmát.

Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese szerdai online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kabinet a hazai és nemzetközi nyomás hatására azt ígérte, hogy visszavonja a különleges jogrendről szóló törvényt, de kiderült, hogy „mindez csak pávatánc volt”. Kedd éjszaka ugyanis benyújtottak egy olyan indítványt, ami újra bevezeti a most visszavonni javasolt „felhatalmazási törvényt” – fogalmazott Arató Gergely.

A kedden beadott indítvány szerint a kormány egyoldalúan elrendelhet egy olyan egészségügyi válsághelyzetet, amelynek a leple alatt lényegében bármilyen intézkedést meghozhat, például korlátozhatja a gyülekezést, az emberek szabad mozgását – közölte. Hozzátette, a miniszterelnök pedig jogot kap arra, hogy eltérjen a közbeszerzés szabályaitól és gyakorlatilag mindenféle korlátozás nélkül „szórja a közpénzt a haveroknak, a barátoknak”.


Varga Judit igazságügyi miniszter szerda reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a veszélyhelyzet visszavonásáról szóló, a parlamentnek kedden beterjesztett törvényjavaslatokról azt mondta: az egyik tartalmazza, hogy az Országgyűlés felszólítja a kormányt a veszélyhelyzet megszüntetésére. Ezt követően pedig beindul az a bonyolult hatálybaléptetési mechanizmus, amelynek célja a rendkívüli jogrendből a rendesbe való visszatérés.

A kedd este benyújtott másik törvényjavaslat egyebek között érinti azt a számos egészségügyi, gazdasági rendelkezést, mely átmenetileg még hatályban marad, ilyen például a hitelmoratórium, amely a veszélyhelyzet után, egészen az év végéig tovább él, egyes járulékkedvezmények vagy a digitális igazságszolgáltatással kapcsolatos szabályok – közölte a miniszter.

A címlapfotó illusztráció.