×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: A veszély nem múlt el, a készültséget fenn kell tartani

 

A koronavírus-veszély nem múlt el, a készültséget fenn kell tartani - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A védekezés eredményességében Magyarország más, jobb anyagi helyzetben lévő országokat is felülmúlt – emelte ki, úgy fogalmazva: mindenki összefogott Magyarországon, leszámítva a baloldalt, amely kihúzta magát a közös védekezésből.


Itt hallgathatja meg a teljes interjút!

Cikkünk frissült.

A kormányfő a koronavírus-járvány kapcsán elmondta, kétségkívül sikeresen védekezett az ország, sőt még a jobb anyagi helyzetben lévő országokat is messze felülmúltuk.

Jól állunk, ha egyáltalán egy járvánnyal kapcsolatban lehet valami jó. Azért mégiscsak meghaltak emberek, így nem lehet sikeresnek nevezni. Akkor lenne sikeres, ha senki nem halt volna meg és a vírus eltűnne teljesen. Fájó szívvel és együttérzéssel gondolunk az elhunytakra, családjaik pedig fogadják részvétemet” – fogalmazott az interjúban Orbán Viktor.

A miniszterelnök azonban hozzátette, hogy

van okunk az örömre, mert sok ezer idős ember életét megmentettük.

Ennek pedig a kulcsa a fegyelem és az összefogás volt.

A baloldalt leszámítva, aki kihúzta magát a védekezésből, az ország összes állampolgára mindent megtett azért, hogy valahogy együtt túl legyünk a bajon” – tette hozzá.

Megjegyezte azt is: a járványügyi védekezés miatt olyan emberek is életben maradtak, akik az influenzába belehaltak volna.

Nincs szükség már a rendkívüli jogrendre

Orbán Viktor hozzátette: mivel úgy tűnik, nyáron a járvány nem fordul át tömeges fertőzésbe, már nincs szükség a rendkívüli jogrendre.

A rendkívüli jogrend az egyik legjobb döntés volt a vírus elleni védekezésben, hiszen ennek köszönhetően időben, több országnál gyorsabban, tudtunk meghozni minden döntést” – emelte ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: a védekezés olyan hatékony volt, hogy nem lett a járvány tömeges Magyarországon. Köszönhető Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által vezetett egészségügyi csapat és az egészségügyi dolgozók időben elvégezett munkájának.

A rendkívüli jogrendnek köszönhető gyorsaság is hozzájárult ehhez. Ez nem jelenti azt, hogy a járványhelyzet elmúlt, ezért fenn kell tartani a védekezést. Így

továbbra is működni fog az operatív törzs.

Helyi önkormányzatok is külön védekezhetnek

Közös védekezés zajlott. Minden polgármester esetében azon múlott a sikeresség, hogy az embereket helyezték a figyelem első helyére, vagy a pártközpontok céljait. Azok,

akik azt mondták, hogy a járvány elleni védekezés a fontos és nem pártpolitikai kérdés, kivétel nélkül jól teljesítettek

– fűzte hozzá Orbán Viktor.

Lazítás mellett védekeznünk kell

Reális a veszélye annak, hogy a lazítás miatt akár újra berobbanhat a vírus, ezért a miniszterelnök arra kér mindenkit, hogy

a nagy öröm mellett maradjon hely a fejünkben arra is, hogy a veszély nem múlt el.

Tartsuk a védőtávolságot. Ha betartjuk, akkor nem lesz baj. Ha visszajönne a járvány, akkor az idősek megint veszélybe kerülnek” – szögezte le.

(Fotó: MTI/Mónus Márton)

Egy millió dolgozónak segítenek

A vírus védekezési intézkedései mellett már egyre több a gazdasági ügyekre fordított ideje a miniszterelnöknek. Jelenleg több mint 1 millió olyan dolgozó ember van Magyarországon, akinek a munkahelyének a megmentésére valamilyen kormányzati intézkedés hozzájárult – mondta.

Aki szól, hogy bajban van és segítség kell, annak tudunk segíteni.

A gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: több mint egymillió dolgozó munkahelyének megmentésében, megtartásában sikerült valamilyen kormányzati segítséget nyújtani.

A csütörtöki adatok szerint valamivel több mint 101 ezren vannak munkanélküli segélyen, továbbá 71 ezren vannak, akik több mint három hónapja elveszítették a munkájukat, és hiányzó jövedelmük kipótlását kérték. Így összesen csaknem 173 ezer olyan magyar van, aki szeretne dolgozni, de nem talált munkát, és a kormányhoz fordult - közölte. A megoldások között szólt arról, hogy a közmunkahelyek számát 200 ezerre emelték, 3 ezer toborzott katona felvételére vannak felkészülve, és rengeteg munkahelyteremtő támogatást indítottak el.

 

Mindezek alapján arra számít, hogy noha lesz egy statisztikailag nehéz április, de a gazdasági intézkedések „hasítanak”, és várakozása szerint „sokkal gyorsabban fogunk visszatalálni a korábbi gazdasági teljesítmény színvonalára, mint azt korábban gondoltuk”. „Ennek a lépéseit is látom” – mondta, tájékoztatva, hogy létre is hoz egy a járványügyi operatív törzshöz hasonló, szakemberekből álló testületet, amelynek várhatóan ő irányítja majd a munkáját, és

a következő hónapokban minden energiájukat a munkahelyek megvédésére, a gazdaság újraindítására fogják fordítani, és a 13. havi nyugdíj visszaépítése is megtörténik.

Feléledtek a brüsszeli bürokraták

A rádióinterjúban szó volt a tranzitzónák ügyéről is, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: „feléledtek a brüsszeli bürokraták”, nemcsak Magyarországra, hanem egész Európa biztonságára nézve is „veszélyes döntést” hoztak az Európai Bíróságon, mert - mivel Görögország nem tudja - Magyarország védi az unió határait is. Megjegyezte: 130 ezren tartózkodnak jelenleg a balkáni útvonalon, nagy részük a magyar határra fejt majd ki nyomást, tehát „nehéz hónapok előtt állunk”.

A magyar szabályozás szerint ezentúl – mivel bezárnak a tranzitzónák – „a kerítésen kívül” kell majd várakozniuk a migránsoknak. Ha valaki közülük be akar jönni Magyarországra, ezt a magyar nagykövetségeken tudja igényelni – közölte, úgy értékelve: ez a migránsoknak rosszabb, mint a korábbi állapot, „de ha a brüsszeli bürokraták így akarják, akkor ezt az igényüket teljesíteni fogjuk”. Arra számít ugyanakkor, hogy a brüsszeli bürokraták ebbe is belekötnek majd, ők ugyanis azt akarják, hogy a migránsok Magyarország területén várakozhassanak.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA-EFE/Alba Feixas)

Az azonban nem fog előfordulni, hogy Brüsszelben azt mondják, menekültkérelmet benyújtó ember ellenőrzés nélkül tartózkodhasson Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, Magyarország nem a szomszédok „kontójára” akar védekezni, ezért például ha a szerbek segítséget kérnek déli határuk védelméhez, „holnap reggel megyünk”. „Ha a horvátok vagy bárki segítséget kér, még ha a románok is segítséget kérnek, mi készen állunk” – mondta.

A kormányfő úgy fogalmazott,

a brüsszeli bürokraták „benne ülnek egy Soros György nevű ember zsebében”.

Nekik migránsválság kell. Ha van migránsválság, akkor a kormányok bajba kerülnek, és (...) hitelre van szükségük, a pénz meg náluk van. Ők hitelt akarnak adni, lehetőleg jó kis kamatra, mert azt szeretik” – mondta, hozzáfűzve: ha nincs baj, annak előidézésében is „segítenek”. Azt is megjegyezte, Soros György „nagy mester” az országok kifosztási mechanizmusában.