×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Visszaadja különleges felhatalmazását a kormány, az ellenzék mégsem kér bocsánatot

 

Hamis vádakkal támadta Magyarországot a baloldal, mégsem kér bocsánatot – erről ír az Origo. Az internetes lap emlékeztet: a napokban ígéretének megfelelően a kormány a kormány bejelentette, hogy május végén visszaadja a parlament által ráruházott különleges felhatalmazást, amelyet az ellenzék sokat bírált. A DK szóvivője például azt mondta: nem nekik, hanem Orbán Viktornak kellene bocsánatot kérni a magyaroktól – hangzott el az M1 Híradójában.

Március végén szavazott a parlament a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényről. A képviselők azt fogadták el, hogy a veszélyhelyzet idején a kormány rendkívüli intézkedéseket hozhat. A szövegben ugyanakkor az szerepel, hogy a veszélyhelyzet végéről az Országgyűlésnek kell szavaznia, vagyis a képviselők bármikor visszavehetik a kormánytól a rendkívüli jogkört.

Az ellenzéki pártok ennek ellenére már a szavazás napján azt hangoztatták, hogy a védekezésről szóló törvénnyel megszűnt a demokrácia Magyarországon, és nincs megfelelő garancia arra, hogy a veszélyhelyzet vége után azonnal visszaállhatna az alkotmányos rend.

A DK volt az egyik leghangosabb 

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a törvény elfogadása előtt azt mondta, hogy emiatt pártja nem is szavazza meg a javaslatot. De a jogszabály hatályba lépése után is a DK volt a leghangosabb.

Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselő azzal riogatott, hogy a törvény korlátlan felhatalmazást jelent.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere a közösségi oldalon hangoztatta, hogy „Orbán Viktor egy pártállami diktatúrában látja biztosítottnak korlátlan hatalmának megtartását”.

László Imre XI. kerületi polgármester pedig arról írt, hogy szerinte nincsenek érdemi intézkedések.

Kedden Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője úgy fogalmazott az ATV-ben: sajnos ebben a számban sem áll rosszul az ország. Azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy Magyarországon más európai országokhoz képest kevesen vesztették életüket a járványban – közölte az M1.

A kijelentéssel kapcsolatban az Origo arról írt, hogy mindezt nehéz másként értelmezni, mint hogy a DK rossz szemmel nézi, hogy nincs sok elhunyt, azaz a kormány jól kezeli a válsághelyzetet.

Hárít a DK, nem válaszoltak a képviselők az M1 kérdéseire

Az M1 megkérdezte, most, hogy a kormány tervei szerint a sikeres védekezés miatt hamarosan visszadhatja az Országgyűlésnek a rendkívüli helyzettel járó jogkört, politikusaik bocsánatot kérnek-e a korábbi kritikákért, valamint azért, hogy a kormány korlátlan hatalmával riogatták a közvéleményt.

Az M1 Híradó első kérdése így szólt:

Mi a DK véleménye arról, hogy a kormány szándéka szerint már májusban benyújtja a rendkívüli jogrend megszűnéséről szóló törvényjavaslatot?

A második kérdés ez volt:

Bocsánatot kérnek-e korábbi állításaikért azok a DK-s politikusok, akik azt hangoztatták, hogy a kabinet visszaél a felhatalmazással?

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője szerdán online sajtótájékoztatót tartott, ahol úgy fogalmazott: szerinte a kormánynak kell bocsánatot kérnie.

A Demokratikus Koalíció szerint ezek után Orbán Viktornak nemcsak ennek a programnak a visszavonását kell eszközölnie, nemcsak érdemi válságkezelést kell elindítania, hanem bocsánatkéréssel is tartozik a magyaroknak, bocsánatkéréssel tartozik Magyarországnak.

Az M1 kérdéseire a Demokratikus Koalíció nem válaszolt.