Szijjártó: Észszerű és körültekintő egyensúlyra kell törekedni

 

A járvány elleni védekezésben észszerű és körültekintő egyensúlyra kell törekedni, tekintettel az emberi élet és egészség védelmére, a gazdaság újraindítására és a normális élet visszanyerésére – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt napokban hozott kormányintézkedéseket hármas célrendszer határozta meg, ennek része az egészségügyi ellátórendszer felkészítése egy eddig soha nem látott helyzetre, kedvező startpozíció biztosítása a gazdaságnak az új világgazdasági korszakban, valamint az utazási korlátozások miatt önhibájukon kívül külföldön rekedt magyarok hazahozatala.


Megjegyezte: mivel az európai országok a járvány csúcspontja utáni időszak kihívásaival is eltérő időpontokban szembesülnek, fontos figyelembe venni más országok tapasztalatait.

Tízezer magyart hozott haza a kormány

Kifejtette: hétfőn átlépte a tízezret azoknak a magyaroknak a száma, akiknek segítettek hazatérni; és még 541 magyar a korlátozások miatt eddig nem tudott hazajönni, ezeknek az embereknek is minden támogatást biztosítanak. Minden mentesítő járatot bejelentettek az Európai Uniónak, és szinte mindegyik járattal más uniós országok állampolgárait is elhozták, de sem választ, sem támogatást nem kaptak az uniótól – közölte.

A miniszter a Kína és Magyarország között üzemelő légihíd munkájáról is beszámolt. Elhangzott, hogy eddig több mint 130 repülő közlekedett ezen a légihídon. Eddig több mint 132 millió maszk érkezett, és még közel negyven és fél millióra van szerződés; 3298 lélegeztetőgépet szállítottak eddig Magyarországra, 1351-et az elmúlt héten. Kétmillió-háromszázhetvenezer teszt érkezett, és még egymillió-százhetvenezerre van szerződés, továbbá 68 milliónál több védőfelszerelést szállítottak a gépek, és még kevesebb mint egymillióra várnak – sorolta.

Kitért rá: Kínából 850 ezer olyan gyógyszert kaptak, amely jó eredményeket mutat a koronavírus-fertőzött betegek kezelésében, és amelyet csak három másik országnak adtak, valamint Japánnal is megállapodtak több mint 12 ezer gyógyszer szállításáról.

Megjegyezte:

Magyarország több országtól is kapott segítséget, és Magyarország is segített másoknak,

így a határon túli magyar közösségeknek, szomszédos és nyugat-balkáni országoknak.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy az elmúlt napokban orvosszakmai vitákról írt a sajtó, de nyilvánvaló, hogy különböző eszközöket különböző ellátási fázisokban használnak, és amit az egészségügyi terület kér, azt megrendelik és leszállítják az európai szabványoknak megfelelően.

A kormány a munkahelyek létrehozására fókuszál

A gazdaságot illetően kifejtette: bár az ellenzék segélyeket követel, a kormány továbbra is a munkahelyek létrehozására fókuszál. Egy uniós szabályváltozást kihasználva legfeljebb 800 ezer eurós összeggel támogatnak Magyarországon működő cégeket, amelyek hajlandók beruházásokat létrehozni.

Közölte: eddig 526 cég – köztük 416 magyar – jelentkezett, összesen 254 milliárd forint beruházást vállaltak, és ezzel 93 650 munkahely megvédését biztosítják.

Az erre a célra szánt 50 milliárd forintos keretet megduplázták,

és készek újabb pályázati keretet nyitni – mondta.

Hozzáfűzte: tárgyalnak az EU-val, hogy a maximális támogatási összeget eltörölhessék, május végére ígért választ az unió.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: politikai vitákkal is szembesültek az elmúlt időben, „alapvető és megmosolyogtató hazugságokkal” a koronavírus-törvény vonatkozásában. Hallhatták, hogy nem ülésezik a parlament, és találkozhattak „sunyi nácizással is” – fogalmazott.

Közölte: most, hogy az Országgyűlés arra készülhet, hogy jogszabállyal vessen véget a veszélyhelyzetnek, mindenki, aki „ennek ellenkezőjét hazudta”, elnézést kérhetne. Ez ugyan nem fog megtörténni, de elég az, hogy „belesültek a hazugságaikba” – jelentette ki a külügyminiszter.