Kettős beszédet folytat Karácsony Gergely Láng Zsolt szerint

 

Kezdetektől fogva kettős beszédet érzünk Karácsony Gergely főpolgármester eddigi tevékenységében – mondta Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

Láng Zsolt, a budapesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője elmondta, miközben

az Országgyűlésben az ellenzék folyamatosan kritizálta, néha teljesen méltatlan szavakkal és mondatokkal a kormányt,


ráadásul hisztériát keltett még az Európai Unióban is, hogy micsoda diktatórikus eszközökhöz folyamodott a kormány. Azonban nem szólt másról a kormány intézkedése, mint arról, hogy a járvánnyal kapcsolatban egy rendkívüli jogrend van életben, egyébként pedig a parlament működik, normál parlamenti keretek között folynak a viták és születnek törvények.

Mindeközben Karácsony Gergely márciustól, a veszélyhelyzet idejére biztosított különleges felhatalmazása óta nem volt képes kézben tartani és felelősen kezelni a főváros ügyeit. Egyszemélyben hoz meg minden rendeletet Budapesten, anélkül, hogy ebbe bárki beleszólhatna – részletezte a frakció vezető.

Az elején megígérte, hogy egyeztetni fog, hogy demokratikus, átlátható, transzparens módon fogja végezni munkáját. Ehhez képest, frakcióvezetőként én eddig kétszer egyeztettem vele összesen. Miközben olvastam, hogy olyan rendelkezéseket is meghozott, amelyek nem a rendkívüli jogrend miatt és nem ebben a járványveszélyes időkben voltak szükségesek, hanem egyszerűen úgy gondolta, hogy ő most akkor irányítja a várost

– hangsúlyozta.

A frakcióvezető  példaként említette, hogy Karácsony Gergely kinevezésekről döntött, béreket emelt a fővárosi cégeknél járvány közepén; csökkentette a BKV-buszokat a járvány kezdetén. Számtalan intézkedést meghozott úgy, hogy hatástanulmányokat, egyeztetéseket nem végzett.

Félreértés ne essék, joga volt hozzá, csak az nem érthető, hogy akkor, amikor a másikat mindenért kritizálom, bármit tesz, holott a kormány az országot védte és védi ebben a járványügyi helyzetben, akkor, hogy tehetek olyat, hogy kétszer annyira élek azzal a joggal, amit ebben a rendkívüli helyzetben számomra biztosít a jogszabály” – fogalmazott Láng Zsolt.

A fővárosiak fegyelmezetten tartották magukat a meghozott előírásokhoz

A fővárosiak fegyelmezetten tartották magukat az operatív törzs előírásaihoz a koronavírus-járvány megfékezésére, megelőzésére. Hangsúlyozta, büszkék lehetünk a budapestiekre, mert ebben a helyzetben, ami több tízezer ember számára rendkívül kényelmetlen volt, és sok türelmet igényelt, remekül vizsgáztak. A járványt meg tudtuk fogni, és mára már a korlátozási tilalmat is fel lehetett oldani, ebben óriási szerepe van a budapestiek fegyelmezettségének – emelte ki.

Az a feladatunk, hogy a második lépést megtegyük, nem szabad elengedni a járvány elleni védekezést, és figyelnünk kell arra, hogy megőrizzük továbbra is a fegyelmezett hozzáállásunkat, a gazdasági életet és egész Budapestet.

A kormány folyamatosan várta a javaslatokat és az egyeztetéseket,

és várt egy választ, hogy a korlátozások fenntartásáról mit gondol a főpolgármester, hogyan látja, elengedhetők-e és egyáltalán milyen szabályokkal.

Nem kaptak egyértelmű választ a főpolgármestertől

Ehhez képest született egy 15 oldalas ugyanevezett „Budapest start dokumentum”, amit továbbra is a főpolgármester PR kommunikációjának a részének tekintem, hiszen egy egyszerű választ – igen, oldják fel a korlátozásokat, és a következő lépéseket, a következő ütemrendet javasolja egységesen Budapestre – nem kaptuk meg, pedig erről kellett volna szólnia egy válasznak – fogalmazott Láng Zsolt.

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.