Változhat a Mathias Corvinus Collegium programját támogató javaslat

 

Rendeletalkotási jogot kaphat a kormány több, a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó programjához kapcsolódó beruházást érintő kérdésben. Az eredeti, a program támogatásáról szóló javaslat ezen jogosítványokat a törvényben rögzítette volna.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottság csütörtökön több változtatást is elfogadott a törvényjavaslaton. A Mathias Corvinus Collegiumot fenntartó Tihanyi Alapítvány a jövőben a vagyonkezelésen túl egyéb gazdasági tevékenységet is végezhet a céljai megvalósítása érdekében.


Az előterjesztés módosítása lehetőséget ad a kormánynak arra, hogy rendeletben határozza meg a jogszabályban nevesített budapesti, I. kerületi ingatlanok esetében az egyedi településképi követelményeket, amelyek eltérhetnek az önkormányzat által meghatározottaktól, de nem csökkenthetik a meglévő védelmi szintet.

Ugyancsak rendeletben határozhatja meg a kormány azt is, mely közigazgatási hatósági ügyek minősülnek kiemelt jelentőségűnek, amelyekkel gyorsítható a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás.

A kulturális intézményekben foglalkoztatottakat érintő javaslat is változhat a bizottság döntése értelmében. Nem június, hanem július 1-jétől nem létesíthető új közalkalmazotti jogviszony, csak munkaviszony. Átmeneti rendelkezésként pedig a vezetői megbízatásokat nem érinti a közalkalmazotti jogviszony munkaviszonnyá alakítása.