×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

30 éve szabadon, életképek, porték – Antall József

 

Antall József családjától nem áll távol a politika. Édesapja a Független Kisgazdapárt tagja, aki a II. világháború idején több, mint 30 ezer magyarországi lengyel menekült, köztük 5 ezer lengyel zsidó életét mentette meg, mint kormánybiztos.


Antall a budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett, ezt követően az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója lett. A nappali szakos tanári diploma mellett kiegészítőszakon könyvtárosi és muzeológusi diplomát, később doktori címet is szerzett.

Az Eötvös József Gimnázium oktatójaként már 1956 tavaszától részt vett diákjaival a jelentősebb politikai eseményeken. Részt vállalt a Keresztény Ifjú Szövetség megalakításában, és a Független Kisgazdapárt újjászervezésében.

1959-ben politikai magatartása miatt eltiltották a pedagógusi pálya gyakorlásától. Így a következő éveit a könyvtárosi tevékenység, a gyógyászat történetének kutatása, valamint az eredmények publikálása határozta meg.

1964-ben nevezték ki a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Könyvtár és Levéltár tudományos főmunkatárssá, majd igazgatóhelyettessé, később pedig főigazgatóvá. 1988 elején kapcsolódott be az ellenzéki mozgalomba.

Rendszeres résztvevője volt a Magyar Demokrata Fórum rendezvényeinek. 1989. október 21-én választották meg az MDF elnökévé, ami azt is magában foglalta, hogy a párt miniszterelnök-jelöltje lett.

Az országgyűlés pedig 1990. május 23-án választotta meg Magyarország miniszterelnökének.

Kormányfői időszaka bővelkedett a jelentős nemzetközi eseményekben. Megszűnt a KGST, mely hozzájárult Magyarország Euro-atlanti orientációjához, felbomlott a Varsói Szerződés, a megszálló szovjet csapatok pedig kivonultak Magyarországról. Antall József hosszú betegség után 1993. december 12-én, 61 éves korában hunyt el.