Orbán Viktor: A védekezés új szakaszába lép

 

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a Facebook-oldalán. A kormányfő emlékeztetett, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet 49. napján vagyunk.

Cikkünk frissült.


A kormányülés után arról tájékoztatott: a védekezés első szakasza lezárult. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a „védekezés embert próbáló munkájában”.

A közös erőfeszítésnek köszönhetően Orbán Viktor úgy látja,

a magyar egészségügyi felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is.

„Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna” – fogalmazott a kormányfő, idézve korábbi szavait: „a legrosszabbra készülünk, de persze a legjobban reménykedünk”.

A kormányfő azt mondta: a vírus elleni védekezés új szakaszába lép. Ebben közösen megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell eljárni – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területen élő honfitársak feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani.

Emlékeztetett, hogy fertőzések a fővárosban és a környékbeli területeken, településeken összpontosulnak. Ezért az itt élők védelmében, vagyis Budapesten és környékén, a kijárási korlátozások érvényben maradnak –közölte.

Vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek majd

– szögezte le. Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak. Az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak. A szabadtéri strandok látogathatóak lesznek. A 1,5 méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása vagy maszk viselése azonban az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz.

Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartják – fejtette ki Orbán Viktor, aki az időseket továbbra is arra kérte, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat.

A többi részletszabályt csütörtökön ismertetik

– tette hozzá. Kiemelte: a kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakemberekkel és kéthetente felülvizsgálják a hatályban lévő védelmi szabályokat.

Orbán Viktor bejelentése végén azt is közölte, hogy péntektől a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, hiszen anyák napjára készülünk. „Isten éltesse az édesanyákat! Egyetlen magyar sincs egyedül!” – zárta szavait a kormányfő.