LMP: Megfelelő óvintézkedések mellett újra kell indítani a szakrendeléseket

 

Az LMP szerint megfelelő óvintézkedések mellett újra kell indítani a járvány miatt felfüggesztett szakrendeléseket, különben sokan komoly betegségektől fognak szenvedni, ami akár az életükre is veszélyes lehet – mondta Hohn Krisztina, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki, online sajtótájékoztatóján.

Az LMP politikusa egyetértett azzal, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében mindent meg kell tenni, de arra figyelmeztetett: közben gondolni kell azokra is, akik krónikus betegségekben szenvednek, vagy újonnan felfedezett betegségeik vannak.

Közölte: az LMP szerint megfelelő óvintézkedések bevezetésével, szűrősátrak kihelyezésével, időpontfoglalással, valamint megfelelő fertőtlenítéssel és védőfelszerelések használatával újra kell indítani a szakrendeléseket, amelyek nagy részét a kormány a járvány miatt elővigyázatosságból felfüggesztette.

Hangsúlyozta: a szakrendelések felfüggesztése miatt egyes betegségek nem kerülnek időben diagnosztizálásra, műtéteket halasztanak el, a daganatos és az egyéb krónikus betegeknél elmaradnak a kontrollvizsgálatok, de nem tartják meg a gyógytornákat sem és a vérvételek is akadoznak.

Reményét fejezte ki, hogy az emberi erőforrások minisztere is belátja: nem lehetnek olyan emberek Magyarországon, akik azért kell szenvedniük vagy meghalniuk, mert nem tudják igénybe venni a szakorvosi ellátást.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt napokban lehetetlen helyzetbe került sok olyan család, akiknek krónikus betegségben szenvedő hozzátartozóját a járvány miatt hazaadták a kórházból. Ezek a családok nincsenek felkészülve arra, hogy otthonukban krónikus betegeket ápoljanak, nincs meg ehhez a kellő szakértelmük és szükséges eszközeik is hiányoznak – figyelmeztetett.

Hohn Krisztina ezért arra szólította fel a kormányt, hogy ezeknek a családoknak adjon azonnali segítséget szaktanácsadással, illetve rendszeres jövedelemmel, amennyiben az ápolás miatt valaki kiesik a munkából.