LMP: Nem folytathatjuk ott, ahol a járvány előtt abbahagytuk

 

A tőkevezérelt globalizáció a szakadékba taszítja a Földet, ezért nem folytathatjuk ott, ahol a járvány előtt abbahagytuk – mondta a Föld napja alkalmából tartott szerdai online sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke.

Schmuck Erzsébet közölte: pártja ezért azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére egy válságálló gazdaság megteremtésének főbb kérdéseit.

A politikus Ferenc pápa szavait idézte: „egy beteg világban élünk”, amelyben nem halljuk meg sem a szegényeket, sem az elszennyezett bolygó jelzéseit. Kijelentette: itt az idő, hogy elgondolkodjunk azon, miért nő a szakadék a szegények és a gazdagok között, miért tesszük tönkre a természetet és saját egészségünket.


A minden áron növekedés, a fenntarthatatlan termelői és fogyasztói gyakorlat, a tőkevezérelt globalizáció a szakadékba taszít minket – jelentette ki, hozzátéve: a járvány következtében a bolygó kicsit fellélegzett. Csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, kitisztultak a városok.

Szerinte egyre többen értenek egyet azzal az állításukkal, hogy „nem folytathatjuk ott, ahol a járvány előtt abbahagytuk”, a kormány intézkedései mégis ebbe az irányba mutatnak. A kabinet még mindig bízik abban, hogy a multiknak, az autóiparnak, a külhoni piacoknak kitett, rendkívül sérülékeny magyar gazdaság gyorsan talpra tud állni – mondta.

Az LMP ehelyett paradigmaváltást sürget. Egy válságálló gazdasági szerkezet kialakítását, amelyben „kevesebb globalizáció és sokkal több lokális gazdaság van”, és amely egy válságidőszakban is képes a mindennapi élethez szükséges termékek előállítására – fejtette ki.

Politikai akarat kérdése, hogy mit választunk: rohanunk tovább a szakadék felé vagy lelassítunk és a zöld utat követjük” – zárta szavait Schmuck Erzsébet.