×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Alapjogokért Központ: Nem megalapozottak az uniós kritikák a magyar intézkedések kapcsán

 

Nem megalapozottak azok a kritikák, amelyeket az Európai Unió intézményei vagy a tagállamok vezetői megfogalmaztak a magyar járványkezelési intézkedések kapcsán – mondta Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója hétfő reggel az M1-en.


A műsorban felidézték a központ nemrégiben elkészített kutatását, amelyben azt a megállapítást tették, hogy a magyar alkotmányos szabályrendszert és más EU-s országoknak a jelenlegi járványügyi helyzetben alkalmazott gyakorlatát vizsgálva megállapítható, hogy sok államban – megfelelő szabályozás híján – nem volt lehetőség alkotmányos szabályokon alapuló különleges jogrendet bevezetni.

Törcsi Péter a témában elmondta, nincs olyan uniós gyakorlat, ami alapján el lehetne dönteni, hogy egy járványügyi intézkedés megfelel-e vagy nem.

Hozzátette, ha mégis kritikákat fogalmaznak meg, akkor az a politikailag motivált vélemény kategóriába esik.

Elmondta azt is, az elmúlt tíz évben már megszokhattuk, hogy ha bármit tesz a magyar kormány, ami „világnézetileg jól körülhatárolható”, akkor az európai baloldal és a balliberális sajtó rögtön kritikát fogalmaz meg és támadássorozatot indít.