×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

LMP: Társadalmi szolidaritásra van szükség

 

A bajba jutottak azonnali megsegítését szorgalmazza az LMP a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt kibontakozó súlyos szociális válság megfékezése érdekében – mondta pénteki online sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet társelnök. A párt ennek kiadásait például a vagyonosok adóbefizetéseiből létrehozandó nemzeti szolidaritási alapból finanszírozná.

Az éhezés már sok családhoz megérkezett – jelentette ki a politikus, és felháborítónak nevezte, hogy a kormány még mindig azt hajtogatja: munka- és nem segélyalapú társadalmat akar.

Az LMP azt üzeni Orbán Viktornak, hogy senki sem akar segélyalapú társadalmat, de ha az emberek bajban vannak, akkor társadalmi szolidaritásra van szükség, a bajba jutott embereket igenis segíteni kell” – hangsúlyozta. Ha nem így tesznek, annak nemcsak súlyos járványügyi következményei lesznek, de az éhezési bűnözés is megjelenhet – tette hozzá Schmuck Erzsébet.

Pártja ezért azt kezdeményezi, hogy minimum 60 százalékos és a teljes bér után járó kiegészítést kapjanak azok, akiknek még megvan az állásuk, de cégük bevétele jelentősen csökkent; a munkanélküli segély folyósításának idejét hosszabbítsák meg kilenc hónapra, összegét pedig emeljék a garantált bérminimum szintjére.

Akiknek azonban ez sem járna, mert alkalmi munkából élnek, vagy már régen elvesztették állásukat, segélyt kell fizetni – véli az LMP. Ennek fedezésére szerintük a „felesleges és drága beruházások” forrásait, a többi között a Paks II.-re vagy a Budapest-Belgrád vasúti fejlesztésre szánt összeget lehetne átcsoportosítani.

Az LMP törvényjavaslatot terjesztett a Ház elé a nemzeti szolidaritási alap létrehozása céljából, amelybe a nagy vagyonnal rendelkezőknek kellene adót fizetniük – mondta Schmuck Erzsébet.

A címlapfotó illusztráció.