LMP: Súlyos bűn a Budapest–Belgrád vasútfejlesztés áterőltetése

 

Súlyos bűnnek tartja az LMP országgyűlési frakcióvezetője azt, hogy a kormány a koronavírus-járvány közepette át akarja erőltetni a Budapest–Belgrád vasút fejlesztését.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője  (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Keresztes László Lóránt csütörtöki online sajtótájékoztatóján vitatta a beruházás megtérülését és azt mondta: annak extrém magas költségeit inkább a pandémia utáni gazdasági kilábalásra kell fordítani.


A politikus szerint a projekt összköltsége elérheti az ezermilliárd forintot, a kabinet pedig törvény által titkosíttatná a kapcsolódó dokumentumokat és szerződéseket tíz évre. A kormány ugyanakkor sem a beruházás árát, sem annak szükségességét, a vasútvonal jövőbeli kihasználtságát nem támasztja alá semmivel – jelentette ki.

A képviselő reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentéseire is. Azt mondta: a kormány továbbra sem kíván szembenézni azzal, hogy Magyarországon társadalmi tragédia van kibontakozóban.

A veszélyhelyzet kezelésére szánt háromezermilliárd forintból mindössze kétszázmilliárdot fordít a kabinet bérkiegészítésre, holott már mostanra is sokan veszítették el az állásukat. Szerinte növelni kell a munkanélküli ellátás összegét, a folyósítás idejét pedig meg kell duplázni.

Erre pedig például a Paks II. projekt tőkeemelésére szánt teljes idei forrást, vagyis kilencvenmilliárd forintot is át lehetne csoportosítani, nem csupán harminchétmilliárdot, ahogy azt a kabinet tervezi.

Üdvözölte a paksi bővítés halasztását, szerinte ezzel, mintha elismerte volna a kormány, hogy nincs szükség a beruházásra. Ez azt is jelentheti, hogy később elállnak majd attól – tette hozzá.

A képviselő kritizálta az érettségivel kapcsolatos döntést is, mert óriási kockázatnak tartja, hogy azt a járvány hazai tetőzésekor bonyolítják le. Emellett a kijárási korlátozás további szigorítását szorgalmazta, és elfogathatatlannak nevezte az önkormányzatokat ért megszorításokat.