Az ellenzék szerint a kormány magára hagyja az érettségizőket és tanáraikat

 

A kormány magára az érettségizőket, valamint felkészítő és vizsgáztató tanáraikat a koronavírus-járvány idején – értékeltek ellenzéki pártok és független képviselők csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közös közleményükben.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, a Liberálisok, a Momentum és az Új Kezdet politikusai úgy fogalmaztak, a kabinet több százezer emberből csinált bolondot azzal, hogy az utolsó pillanatban jelezte: a vizsgákat gyakorlatilag a normál menetrend szerint tartják meg, még akkor is, ha a szóbelik elmaradnak.

Kiemelték, a kormány a járvány ideje alatt „inkompetenciáról és embertelenségről, a gazdasági-társadalmi következményeket tekintve közönyről tett tanúbizonyságot, az iskolarendszer szereplőit pedig a karantén kezdete óta magára hagyta”. Példaként említik erre, hogy a kabinetnek aktív szerepet kellett volna vállalnia a távoktatásra történő átállásban, azonban ez elmaradt.


Az ellenzéki politikusok szerint az érettségizők és tanáraik évek óta készülnek közösen a megmérettetésekre, a „felkészülés hajrájában azonban mindannyian magányosan, eszközhiányosan, és információk hiányában folytatták ezt”.

Hangsúlyozták, a kormány csütörtöki bejelentése alapján felvételiző diákokra „rászakad a teher”, két és fél hét múlva ugyanis ott kell ülniük a tesztsorokkal, miközben a nem felvételizőkkel, az érettségizők harmadával „rendkívüli módon elbántak”. „Azok, akik ősszel már a munkapiacra készültek, vissza kell, hogy üljenek az iskolapadba a záróvizsgákra, miközben a tanulási gyakorlatból kiestek” – tették hozzá.

Az ellenzék közleményében aláhúzta, „az Orbán-kormány oktatáspolitikája a válság alatt is ötletszerű, káros, és keretei közt fel sem merül, hogy az iskolának egy emberközpontú intézményként kellene működnie”. A kormány annyival sem tisztelte meg az érettségire készülő diákokat, hogy időben szólt volna arról: mikor és főképp milyen módon történik a középiskolát lezáró számonkérés – fejtették ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) napközben közölte, a kormány a járványügyi szempontok alapján döntött az érettségi vizsgák mielőbbi, május 4-i kezdése mellett. Kiemelték: a járványhelyzet, a vizsgázók és a pedagógusok, valamint a felsőoktatási felvételiben érintettek érdekeinek figyelembevételével, csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg.